Danske sykkelrytter Bjarne Riis under Tour de France 1997.  (Foto: polfoto/Scanpix)
Danske sykkelrytter Bjarne Riis under Tour de France 1997. (Foto: polfoto/Scanpix)

Snur ryggen til Jens

Arbeiderpartiet får sin dårligste måling på fire år og er nå jevnstore med Fremskrittspartiet på TV 2s ferske gallup for juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et valg i dag ville gitt reisepass til 14 av Arbeiderpartiets representanter på Stortinget.

Dårlige tall
Ikke siden mars 2004 har TNS Gallup målt så lave tall for det største regjeringspartiet. Tilbakegangen fra forrige måling i begynnelsen av mai er på hele 2,9 prosentpoeng. Arbeiderpartiet har nå bare støtte fra 26,5 prosent.

- Nei, det er klart at vi ikke er fornøyd med det, sier partisekretær Martin Kolberg til tv2nyhetene.no.

Han trøster seg med at enkeltmålinger publisert i mai har hatt noe høyere oppslutning for Arbeiderpartiet

- Jeg tar det ikke med ro et slikt tall. Jeg tar det veldig alvorlig men muligheten til å vinne er absolutt til stede, sier Kolberg.

Jevnstore
Fremskrittspartiet går frem med 0,7 prosentpoeng til 26,3 prosent og er dermed jevnstore med Arbeiderpartiet. Det skjedde sist i november 2006. Et valg i dag ville gjort de to partiene like store på Stortinget, begge ville fått 47 mandater.

- Jeg er veldig glad for at Frp vokser jevnt og trutt, sier Siv Jensen til tv2nyhetene.no.

Frp-formannen mener forklaringen på regjeringspartienes problemer er enkel.

- Det fortjener de, for det er vel sjelden noen som har hatt rent flertall har klart å bryte så mange løfter, sier Siv Jensen.

Blå ledelse
Mens regjeringspartiene bare får 39,5 prosents oppslutning, får de to partiene på høyresiden 44,7 prosent. Tallene for regjeringspartiene er de svakeste siden stortingsvalget i 2005.

Høyres oppslutning går frem med 0,3 prosentpoeng til 18,4 prosent. Partiet ville kapret åtte nye mandater og endt opp med 31. Sammen med Frps 47 mandater ville den blå blokken fått 78 på Stortinget, mens regjeringspartiene bare ville fått 68 mandater.

barometer_mandat (Foto: TV 2)
barometer_mandat (Foto: TV 2)

Mest frem
Sosialistisk Venstreparti går mest fem på målingen. Partiet får sin høyeste oppslutning på en TV 2-gallup siden august i fjor. Fremgangen på 3,0 prosentpoeng til 8,3 må sees i sammenheng med at SV for en måned siden hadde sin laveste oppslutning siden 1999.

- Det er oppløftende. Det betyr jo faktisk at vi er i nærheten av valgresultatet sier SVs parlamentariske leder Inge Ryan til tv2nyhetene.no.

Det er først og fremst flere tidligere SV-velgere som sier at de vil stemme på partiet som er årsaken til fremgangen. Samtidig er antall tidligere SV-velgere som sitter på gjerdet halvert. Men fremdeles sier mer enn hver femte SV-velger fra 2005 at de vil stemme Arbeiderpartiet.

Stabilt i sentrum
Lars Sponheim kan notere seg for 6,6 prosent for Venstre (- 0,4). Det ville gitt 11 mandater på Stortinget. Bakgrunnstallene viser at Venstre henter en del velgere fra KrF og Senterpartiet, mens de mister mange tidligere velgere til Høyre. Venstreleder Lars Sponheim tilfreds.

- Det bekrefter nok en gang at Venstre kommer til å ha en nøkkelrolle etter neste valg, sier Venstreleder Lars Sponheim til tv2nyhetene.no

Dagfinn Høybråtens KrF kan notere seg for en fremgang på 1,4 prosentpoeng til 6,0 prosent. Partiet ville fått 10 mandater på Stortinget.

Sperregrensa spøker
Senterpartiet går tilbake med 0,4 prosentpoeng til 4,7 prosent, noe som ville gitt partiet åtte mandater på Stortinget.

- Det er en lite hyggelig trend. Årsaken er nok regjeringsslitasje, sier parlamentarisk leder i Senterpartiet Lars Peder Brekk til tv2nyhetene.no.

Det er andre måned på rad at de rødgrønne partiene får under 40 prosents oppslutning. Det bekymrer Senterpartiets parlamentariske leder like mye som at velgerne svikter hans parti.

- Alvorligheten ligger i summen av regjeringspartiene. Det er altfor svake tall, sier Brekk.

Rødt på Stortinget
Partiet Rødt får en oppslutning på 2,3 prosent. Selv om det er en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng fra rekordmålingen i mai ville det likevel sikret partiet mandater både fra Oslo og Rogaland.

barometer_oppslutn (Foto: TV 2)
barometer_oppslutn (Foto: TV 2)