USAs ambassadør til Norge, Benson K. Whitney. (Foto: TV 2)
USAs ambassadør til Norge, Benson K. Whitney. (Foto: TV 2)

- Bør endre lovverket

USAs ambassadør til Norge, Benson K. Whitney, er overrasket og skuffet etter dommen mot Arfan Bhatti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs ambassadør til Norge er svært overrasket og skuffet over at Arfan Bhatti ble frifunnet for å ha planlagt terrorangrep.

- Vi er overrasket og skuffet. Vi er veldig takknemlige for at påtalemyndigheten tok opp saken. Men til syvende og sist er vi skuffet over at det ikke ble noen fellende dom i anklagene om terrorisme, sier han ti TV 2 Nyhetene.

Lovverket må endres
Ambassadøren hadde håpet at Bhatti ble dømt for å ha planlagt terror mot både den jødiske synagogen, den amerikanske ambassaden og Israels ambassade i Norge.

- Vi er veldig glade for påtalemaktens vilje til å føre denne saken, men nå etter at dommen ble kunngjort er vi skuffet.

USAs ambassade i Oslo. (Foto: SCANPIX)
USAs ambassade i Oslo. (Foto: SCANPIX)

- Åpner for spørsmål
Whitney mener frifinnelsen viser at det norske lovverket må endres for å få terrorister dømt. Den amerikanske ambassadøren har fulgt rettssaken mot Bhatti tett.

- Jeg tror at dommen i dag åpner for spørsmål om lovverket er slik det skal være i Norge, sier ambassadøren.

Myndighetene mangler verktøyet som trengs for å få terrorister dømt, hevder han.

- Dommere, politiet og påtalemyndigheter trenger det riktige verktøyer for å avverge terrorangrep. Jeg tror dommen i dag setter spørsmålstegn ved om de verktøyene finnes, sier han.

Sammenlignes med Serena-angrepet
Angrepene mot den jødiske synagogen og planer om å angripe den amerikanske ambassaden viser at Arfan Bhatti er en terrorist, mener ambassadør Whitney.

- De handlingene danner et mønster som jeg mener det er viktig å identifisere som det det er, nemlig terrorisme, sier han.

Ambassadøren mener forholdene Bhatti var tiltalt for kan sammenlignes med selvmordsangrepene mot Serena-hotellet i Kabul og i Islamabad.

- Men Bhatti er jo erklært personlighetsforstyrret?

- Jeg er ikke lege. Men per definisjon er alle som gjennomfører en terroraksjon gale. Derfor gjør jeg ikke noen forskjell på om du er frisk eller ikke. Om han ikke er frisk, er det likevel handlingene som definerer oppførselen hans. Å skyte med automatgevær mot uskyldige sivile og aksjoner mot ambassader og diplomater er svært alvorlig, sier han.

Forskjell på lovverke
Til TV 2 svarer Bhattis forsvarer John Christian Elden at det er forskjell på det amerikanske og det norske lovverket:

- Den norske rettsstatens lover er ikke laget slik at vi kan sette terrorstempel og dermed få folk lettere dømt eller under overvåking, sier Elden.

Romavlytting og telefonopptak
Arfan Bhatti (30) ble frikjent for terrorplanlegging, men fikk åtte års forvaring.

LES MER: - Glad for frikjennelsen

Påtalemyndigheten har gjennom rettssaken lagt fram timevis med lydopptak fra romavlytting og telefonopptak gjort av Politiets sikkerhetstjeneste, noe ikke tingrettsdommer Kim Heger og retten fant som bevis gode nok til å dømme Bhatti for å ha planlagt terrorhandlinger.

Jørn Holme PST (Foto: Scanpix)
Jørn Holme PST (Foto: Scanpix)

Avlytting var nødvendig
PST-sjef Jørn Holme sier i dag at Politiets Sikkerhetstjeneste ikke er skuffet over dommen.

Til TV 2 Nyhetskanalen sier Holme at Arfan Bhatti ikke ville fått åtte års forvaring uten det omfattende bevismaterialet som PST la frem i retten og at rettssaken har vist at bruken av den omfattende avlyttingen har vært nødvendig.