strand
strand

Mer hjelp til turister i trøbbel

Behovet for hjelp til norske turister i utlandet er så stort at Utenriksdepartementet nå styrker bemanningen i populære turistland.

Mange nordmenn møter på ulike problemer i løpet av ferien i utlandet og trenger hjelp fra norske myndigheter. Det er årsaken til at UD nå styrker bemanningen i typiske ferieland.

- Sykdom og tap av pass er gjengangerne, sier Norges ambassadør i Tyrkia, Cecilie Landverk, til Dagsavisen.

Satser i Tyrkia
Tyrkia er et av favorittlandene for norske turister. Norge har per i dag en ambassadør i Ankara og en honorær konsul i Antalya. Tyrkiske myndigheter har i tillegg godkjent en ny honorær konsul i Alanya, som følge av det økende presset, skriver Dagsavisen.

Alicante i fokus
Et annet populært feriested som Utenriksdepartementet velger å satse på er Alicante i Spania. Der ble det nylig opprettet en ny stilling som norsk generalkonsul.

- Når mange nordmenn bosetter seg i dette området, i tillegg til at det er mange reisende dit, øker også behovet for mer hjelp fra norsk utenrikstjeneste, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kristin Melsom, til Dagsavisen.

UD er også i ferd med å åpne et nytt konsulat i Kina.

Ikke garantert hjelp
Til tross for Utenriksdepartementets satsing kan ikke alle nordmenn regne med å få hjelp når de oppsøker en ambassadør eller konsul. Det er nemlig ikke avsatt nok midler i statsbudsjettet til å betale for nordmenn som havner på sykehus i utlandet.

- Det er heller ikke slik at norske myndigheter dekker hjemsendelse av båre. En sånn båretransport kan fort komme på 20.000 kroner, sier Norges konsul Per A. Karlsson i Sofia i Bulgaria til Dagsavisen.

Kontakt forsikringsselskapet
Rådet fra Utenriksdepartementet er derfor at alle tegner en reiseforsikring før turen. Får du problemer på reisen bør du først kontakte ditt forsikringsselskap.