telemarksoldat_680
telemarksoldat_680

- Svikter styrkene

Ledelsen i Forsvaret svikter de norske soldatene i Afghanistan, mener ledende personell i den norske innsatsstyrken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dårlig planlegging og for lite utstyr øker risikoen for de norske soldatene, hevder de.

- Et svik
Om noen uker reiser major Truls Kongssund fra Elverum til Afghanistan som sjef for Stridsvogneskadron 1 i Telemark Bataljon. Oppgaven hans er å beskytte ISAF-soldatene i Maimana. Men nå er Kongssund og kollegene oppgitt over kutt i styrkene, og anklager forsvarsledelsen for svik.

- Vi har trent for det som var oppsetningen og realiteten for fire til seks uker siden. Men det har blitt justert, og er på en måte å rive bort forutsetningene for det vi har gjort lenge, sier Kongssund til TV 2 Nyhetene.

Kongssund leder Stridsvogneskadre 1 i Telemark Bataljon. Innlegget er også signert hans nestkommanderende og flere troppssjefer.

Redusert
Siden nyttår har den planlagte forsterkningen til Maimana blitt kuttet fra over 100 til under 50 soldater. Det betyr færre panservogner og bombekastere til å beskytte soldatene som kommer i kamp. De har hatt stor fordel av tyngre våpen med stor rekkevidde.

- Der har vi vært i stand til å ta striden på et litt lengre hold, og ha en fordel i å ikke havne i duellavstand. Med den endringen som er gjort nå, havner vi på duellavstand og må da håpe at vi er best, sier Kongssund.

Ifølge Kongssund har de lenge varslet forsvarsledelsen om misnøyen og konsekvensene av kuttene i styrkene som skal til Afghanistan. Men forsvarsledelsen har gitt blaffen, mener de.

- Det oppleves sånn. Vi har signalisert dette internt, uten å ha fått nevneverdig gehør for det, sier han.

Etter avisinnlegget i dag ble det fart i sakene. Da fikk majoren en telefon fra forsvarssjef Sverre Diesen. Forsvarssjefen har forståelse for at mannskapene tar opp problemstillingen, men mener sikkerheten for de norske styrkene er god.

- Han er vel forståelig nok litt lei seg fordi han ikke får en så stor og fin avdeling som han hadde håpet. Men det har ingenting å gjøre med det totale styrkenivået i Afghanistan. Det er hans lille frustrasjon for ham personlig. Men det har ingen konsekvenser for sikkerheten i Maimana, sier Sverre Diesen til TV 2 Nyhetene.

- Det som kanskje er uheldig er at det skapes et inntrykk av at sikkerheten for norske mannskaper blir dårligere. Og det er altså galt, fortsetter han.

- Sviker ikke
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen avviser at forsvarsledelsen sviker de norske styrkene.

- Det gjør vi ikke. Uansett det bidraget vi skal sende ned til Maimana, er det er styrking til det bidraget som er der. Det har ikke vært denne typen styrker der tidligere, sier forsvarsministeren

- Her har vi regulert bidraget vårt i forhold til det andre land bidrar med, sier Strøm-Erichsen.

Major Truls Kongssund mener kuttene som er gjort svekker stridsevnen til de norske soldatene.

- Det går en grense for når man ikke lenger kan plukke bitene ned i mindre biter og fortsatt ha relevans. Og vi står ved det brekkpunktet. Det er for meg både en politisk og en militær sak, der øverste ledelse har og bør ha nok kunnskap til å unngå slike problemstillinger, sier han.