Tilbake til «Big Bang»

I sommer er det klart for et av historiens største eksperiment, når forskere gjenskaper universet, slik det var like etter the «Big Bang».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eksperimentet skal skje ved verdens største partikkelakselerator som startes opp ved CERN-senteret i Sveits og Frankrike kommende sommer.

Kaldest
Steinar Stapnes er professor i fysikk og har ventet over 10 år på å finne svaret på noen av universets mest grunnleggende spørsmål

- De sier dette er det kaldeste stedet i universet, sier Stapnes til TV 2 Nyhetene da vi møter han utenfor senteret. Snart skal verdens største fysikkeksperiment kjøles ned til minus 270 grader, og for fysikkprofessoren skal 10 års ventetid snart forløses.

Små ting
Det enorme byggverket under bakken i Sveits og Frankrike er konstruert for å finne ut mer om universets aller minste bestanddeler.

- Partikler, fundamentale byggesteiner og kreftene mellom de er det vi studerer, sier Stapnes.

Les også: - Jorden kan bli slukt

Kollisjoner
Over 6000 forskere fra hele verden er involvert i det gigantiske eksperimentet som har tatt over 10 å bygge og kostet titalls milliarder kroner.

Partikkelakseleratoren er en 27 kilometer lang tunnel, 100 meter under bakken og i sommer skal de første strålene med protoner sendes mot hverandre i nesten lysets hastighet for å kollidere.

Les også: Stort og smått.

Svar
- Vi prøver å studere universet sånn som det var noen milliontedels sekunder «Big Bang». For å få det til, må vi ha avansert apparatur, sier fysikeren.

Forskerne vet ikke sikkert hva de kommer til finne når de bittesmå partiklene kolliderer, men i løpet av dette året vil trolig svarene begynne å komme.

Skriver historie
- Det er veldig fundamentale spørsmål om naturen og hvor alt sammen kommer fra.

- Det forandrer vitenskapen, det er det ingen tvil om. Hvis vi lykkes med å etablere noen av modellene og teoriene, vil det forandre lærebøker over alt, slår Stapnes fast.