Kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra hilser barnetoget på Skaugum i sludd 17. mai . (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)
Kronprins Haakon og prinsesse Ingrid Alexandra hilser barnetoget på Skaugum i sludd 17. mai . (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)

Solrik og knusktørr mai

Et høytrykk parkerte over Sør-Norge, og gjorde årets mai-måned til en av de fineste på lenge. Men 17. mai var kald...

Et høytrykk lå stille over Sør-Norge mens lavtrykk fra vest passerte inn over Spania og Mellom-Europa. Dette ga svært tørt vær og mye sol de fleste steder i Sør-Norge.

maanedsgrafikken-mai
maanedsgrafikken-mai

Regnbyger ga flom
Unntaket var ustabile og kalde nordlige vinder som ga kraftige regnbyger over nordlige dalstrøk på Østlandet i midten av måneden. Disse områdene fikk opptil dobbelt så mye nedbør som normalt i mai.

Regnbygene og sterk snøsmelting førte til flomvannføring i flere elver på Østlandet og Sørlandet.

Rekordtørt vestpå, vått i nord
På Vestlandet ,og spesielt i de ytre strøkene av Rogaland, må en mer enn 70 år tilbake i tid for å finne en så tørr mai måned. På Sola falt det bare 1,6 millimeter nedbør i hele mai.

Nord-Norge fikk derimot stort sett vestlige vinder med mye gråvær og regn som medførte nedbørmengder litt over det normale.

Kjølig 17. mai
Middeltemperaturen for mai var nær det normale både i Midt- og Nord-Norge. I Sør-Norge sør for Stad/Dovre var også temperaturene nær det normale de tre første ukene.

17. mai var temmelig kjølig mange steder, men sola tittet frem de fleste steder i landet. I Oslo startet dagen med sluddbyger, og selv om været bedret seg utover dagen steg ikke temperaturen høyere enn til 7-8 grader.

Sommervarmen kom til slutt
Den siste uken gav varme østlige vinder sol og sommervarme i Sør-Norge.

Mange værstasjoner satte nye lokale temperaturrekorder for mai. Fister i Rogaland var landets varmeste sted med 29,0 grader 31. mai og Finse var den værstasjonen som målte den laveste temperaturen med -13,0 grader den 18. mai.

De siste dagene i mai ble været også bedre i Nord-Norge. Saltdal i Nordland målte den høyeste temperaturen i Nord-Norge med 24,0 grader den 31. mai.