brød
brød

Er brød sunt?

Det sunneste melet vi har, går nesten utelukkende til dyrefor.

Nå har verden en alvorlig kornmangel. Men dette merkes ikke i Norge selv om vi er er kanskje verdens mest brødspisende nasjon . Årsaken er blant annet at vi har et jordbruk som nesten er selvforsynt med korn. Dette er historisk.

Se smakebiter av kveldens episode i videovinduet nederst!

Amerikanske produsenter ønsker å merke det sunne kornet med fem påstander: «reduserer risiko for mage og tarmkreft», «reduserer risiko for hjerte-kar lidelser», «reduserer risiko for diabetes type 2», «stimulerer immunforsvaret» og «bidrar til å redusere risiko for overvekt».

Ikke en dårlig liste, og den kunne vært mye lengre skal vi tro forskerne, men vi spiser altså nesten ingenting av det. Men vi spiser mer og mer grovt mel.

Brød har blitt trendy

lyst
lyst

«Lyst og Lasts» ekspert Rune Blomhoff påpeker at mange store velkontrollerte studier viser at helkorn produkter og produkter med sammalt mel, det vil si mel som inneholder alle komponentene til helkorn, kan reduserer risiko for kroniske folkesykdommer som hjertesykdom og diabetes, overvekt og fedme. Men svært mye av denne beskyttende effekten blir borte hvis man spiser fint mel.

Fortsatt kunne nordmenn spist mye mer av det grove. Vi spiser nemlig kun 17% sammalt hvete.

Brød har blitt trendy. Vi ser på de forskjellig sunnhetstrenden innenfor bakerverdenen, og på gluten sin negative betydning for mange folks helse.

Hva er det sunneste melet?
Men det sunneste melet har ikke blitt trend helt ennå. Hva er det? Jo, det er byggmel.

- En bagel bakt på bygg er en bombe av sunnhet! Like mye antioksidanter som blåbær, utbasunerer Einar Risvik ved Matforsk.

Han hveder at Norsk byggmel er sunnest i verden. Det har lav glykemisk indeks, og har store mengder antioksidanter som sørger for styrking av immunforsvaret, og gir beskyttelse mot kreft. Bra mot hjerte og kar, og diabetes 2 og overvekt.

Bygg inneholder et potensielt stort helse- og velferdsbidrag til nasjonen. Noe som så langt bare har vært dyrene forunt.

Se mer om temaet på «Lyst og last» på TV 2 Sumo (Abonnement-tjeneste)