vaskemaskin (Foto: TV 2 hjelper deg)
vaskemaskin (Foto: TV 2 hjelper deg)

Vann bedre enn alternative vaskemidler!

Miljøvennlige vaskemidler får nedslående resultater i en test utført av Forbrukerrapporten.

Det kommer stadig nye og mer miljøvennlige produkter på markedet. Også når det gjelder vaskemidler. Men om tøyet ditt blir like rent som din samvittighet er vel heller tvilsomt. Det blir slått fast i en ny undersøkelse som Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har gjennomført for Forbrukerrapporten.

Nytt vs gammelt
Forbrukerrapporten har testet rengjøringseffekten til disse fire nye alternative vaskemidlene:

- Vaskenøtter kommer fra trær i India og Nepal. Nøtteskallet skal ifølge leverandøren inneholde stoffet saponin, og skal virke som såpe når det kommer i kontakt med varmt vann.

- ECOball er plastballer som skal kunne brukes i inntil 750 vaskeomganger.

- ENJO vaskemagneter består av to magneters om plasseres på innsiden av vaskemaskinens trommel.

- Miljøvask består av en pose med små mineralkuler som skal kunne brukes i inntil 50 ganger.

Vaskeeffekten ble så sammenlignet med et tradisjonelt vaskemiddel (OMO colour pulver) og ved kun å bruke vann (uten vaskemiddel).

Måling av effekt
I testen ble tekstiler innsmurt med blant annet sot, kakao og vin kjørt i en standard vaskemaskin. Hvert tøystykke ble vasket for seg tre ganger på 40 grader. Deretter avgjorde et måleapparat hvor effektiv rengjøringen hadde vært.

Renere med vann
Resultatene viser at det tradisjonelle vaskepulveret vasker uten tvil renest. Det er best spesielt på fettfjerning og generell vaskeeffekt.

For de alternative vaskemidlene ble resultatene spesielt nedslående sammenlignet med vask kun med vann. Vasker du tøyet helt uten å bruke vaskemidler vil klesvasken nemlig bli renere enn med noen av de fire nye alternative vaskemetodene.

Mer om resultatene kan du lese på Forbrukerrapporten.

Uenig med SIFO
Importøren av vaskenøtter, «Vaskenøtter Aune-Steinacher», er uenig i SIFOs test av alternative tekstilvaskemidler. I en pressemelding til «TV 2 hjelper deg» hevder importøren at vaskenøtter vasker bedre enn vann! Les pressemeldingen her.