VANT FILMPRIS: Olav Heyerdahl vant dokumentarpris for sin film «Tangaroa».
VANT FILMPRIS: Olav Heyerdahl vant dokumentarpris for sin film «Tangaroa».

Filmpris til Heyerdahl

Olav Heyerdahls – barnebarnet til Thor – vant pris for «Tangaroa»-dokumentaren.

Tv-serien om «Tangaroa»-ekspedisjonen – som ble vist på TV 2 våren 2007 – ble tildelt prisen for beste kameraarbeid under Moscow International Festival of Mountaneering and Adventure Films «Vertical».

- Det er selvsagt hyggelig at våre produksjoner vinner internasjonale priser. Dette viser at vi i lille Norge er i ypperste klasse i å lage gode dokumentar- og opplevelsefilmer. Produsent Kjell Eriksen og regissør Håvard Jensen i Videomaker skal også ha stor ære for at Tangaroa hentet hjem prisen i Moskva, sier Vebjørn Hagen, som var prosjektleder for serien i TV 2.

Flere nominasjoner
«Tangaroa»-filmen var også nominert til en pris for beste ekstreme produksjon, men ble slått av en russisk film om fjellklatring.

Også i fjor vant en film vist på TV 2 pris under samme festival, nemlig «Patagonia – en reise til verdens ende», hvor vi fikk følge Børge Ousland og Thomas Ulrich da de høsten 2004 ble de første i verden som klarte turen langs verdens tredje største isbre, på grensen mellom Argentina og Chile.

Historien bak Tangaroa
Nesten 60 år senere begynte Torgeir Sæverud Higraff å grave i Heyerdahls gamle notater. Sammen med Heyerdahls barnebarn, Olav, planla han en ny flåte, som fikk navnet Tangaroa.

«Ekspedisjonen Tangaroa» er en opplevelsesdokumentar der vi følger mannskapet fra byggingen av den førhistoriske flåten – til de går i land i Fransk Polynesia. Serien ble vist på TV 2 i tre deler, og i helgen fikk kameramann Anders Berg spesialprisen «The best camerman's work» under festivalen i den russiske hovedstaden.