kosttilskudd
kosttilskudd

Ulovlige og helsefarlige stoffer i kosttilskudd

21 av 82 kosttilskudd som ble testet inneholdt ulovlige og helsefarlige stoffer. Nå etterlyser Mattilsynet skjerpet kontroll og tilsyn.

Det var Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Statens legemiddelverk som utførte testen.

- Det er svært alvorlig at noen produsenter tilsetter legemidler i kosttilskudd for å oppnå sterkere virkning. Kosttilskuddene markedsføres til og med som naturlige og ufarlige alternativer til legemidler. I verste fall kan produktene sette folks liv og helse i fare, sier Ann Kristi Sommer som er rådgiver i Mattilsynet til Matportalen.no.

Stoffene som er tilsatt kosttilskuddene er ikke oppgitt i merkingen og forbrukerne har derfor ingen mulighet til å kontrollere hva produktene egentlig inneholder.

Hastevedtak mot potensfremmende middel
I tre av produktene som reklamerte med potensfremmende effekt ble det funnet ulovlig tilsetning av legemidler og Mattilsynet anså dette som så alvorlig at de satte i gang hastetiltak for å stoppe omsetning umiddelbart.

Farlig kombinasjon
17 av produktene inneholdt koffein og kun to av produsentene hadde opplyst om dette. Videre ble det påvist synefrin som er et stoff som virker stimulerende, i tre av produktene med angitt slankende effekt. Alle produktene som hadde synefrin i seg inneholdt også koffein og Mattilsynet har tidligere advart mot en kombinasjon av disse stoffene. Produktene kan være farlige for pasienter med hjertesykdom og andre alvorlige sykdommer.

Som et resultat av denne undersøkelsen har det blitt nedlagt omsetningsforbud for alle de ulovlige produktene. Mattilsynet mener det er behov for en mer systematisk kontroll av kosttilskudd og vil fortsette arbeidet med dette.

Oversikt over produktene med ulovlig innhold av legemidler finner du i rapporten på Mattilsynets nettsider.