solkrem (Foto: Knut Falch / Scanpix)
solkrem (Foto: Knut Falch / Scanpix)

Stol ikke blindt på solfaktoren!

Solfaktor 30 kan gi en bedre beskyttelse enn faktor 40. Det avslører en svensk test av solkremer for barn.

Barnas sarte hud blir raskere solbrent og det er derfor spesielt viktig å beskytte huden deres mot UV-stråler. Solkrem beskytter ikke bare huden mot farlige stråler, men kan også minimere risikoen for at barna skal bli rammet av hudkreft i fremtiden.

Absorberes ikke
Solkremene for barn er spesialtilpasset for deres hud. De er uparfymerte, vannfaste og med fysikalske filtre som legger seg som en beskyttende hinne på huden og reflekterer solstrålene i motsetning til kjemiske filtre som absorberes i kroppen.

14 solkremer
Svenske Testfakta har fått Sveriges Tekniske Forskningsinstitutt (SP) til å laboratorieteste 14 vanlige solkremer for barn, både lotion og spray.

- Nivea (spray og lotion)

- Eucerin

- ACO (SPF 15 og 25) kun for Sverige / Cosmica (SPF 15 og 25) kun for Norge

- Dr Hauschka

- Garnier (SPF 30 og 55+)

- CCS (SPF 20 og 30) kun for Sverige

- Clarins

- L´Oreal (spray og lotion)

- Vichy

Ulik beskyttelse
I testen ble det undersøkt hvor godt kremene beskytter huden mot to typer ultrafiolette stråler – UVA og UVB. Testen avslører at det er forskjeller fra solkrem til solkrem.

Testen viser at samtlige solkremer beskytter bra mot UVB-stråler. Det er disse strålene som gjør huden vår solbrent og setter i gang en prosess som danner D-vitamin.

Beskyttelsen mot UVA-stråler, som gir oss brunfarge, var derimot ikke like god. Solkremene som gir best UVA-beskyttelse rett etter påsmøring er Eucerin, L´Oreal og Vichy. Også Garniers og Nivea begge produkter gir en beskyttelse på hele 95-97 prosent. Etter en tids soling beskyttet ikke Eucerin eller Niveas sprayer like godt. Det gjorde heller ikke L´Oreals lotion. Beskyttelsen ble redusert med 9-12 prosent.

Best og dårligst
Vichy kommer best ut i testen. Det er en av de dyreste solkremene i testen, men gir også den beste UV-beskyttelsen.

Dårligst ut kom en av de billigste solkremene i testen, nemlig ACOs barnesolkrem med faktor 15. (I Norge heter denne solkremen Cosmica.)

Mer om resultatene kan du lese på Testfakta.se.