Arthur (Foto: John Gichigi, © RB)
Arthur (Foto: John Gichigi, © RB)

Fikk mesterbelte uten kamp

Skotske Alex Arthur slapp å møte mesteren.

Skotske boksetilhengere kan på et syltynt grunnlag nå skryte av å ha en ny «verdensmester» i proffboksing etter at Alex Arthur (29) nærmest bokstavelig talt fikk tittelbeltet sitt tilsendt i posten i forrige uke.

- Jeg er stolt av å være Edinburghs første verdensmester på tretti år, sier Arthur til avisen The Scotsman.

Visumproblemer
Det er bokseforbundet World Boxing Organization (WBO) som har valgt å anerkjenne 29-åringen som ny verdensmester i superfjærvekt (59 kilo). Avgjørelsen om å tildele Arthur mesterstatus og tittelbelte ble tatt da beltets forrige eier nylig valgte å gi avkall på tittelen.

Joan Guzman (32) skulle egentlig ha forsvart tittelen mot Arthur i Edinburgh den 26. april, men kampen måtte utsettes én uke i slutten av måneden da dominikaneren ikke fikk innvilget visum for å reise til Storbritannia.

Da visumproblemene fremdeles var uløst i det den nye kampdatoen nærmet seg ble kampen utsatt igjen – denne gang til en ubestemt lørdag i juni.

Det diffuse juniforslaget skal dog ha falt i så dårlig jord hos Guzman at WBO-mesteren heller bestemte seg for å dumpe både kamp og belte.

Nå vil 32-åringen søke nye kamper og titler i lettvektsklassen (61,3 kilo) i stedet.

Sulteforet
Dominikanerens avgjørelse om å forlate super-fjærvektklassen kommer ikke uventet.

I tillegg til at det for tiden befinner seg en rekke store navn i lettvekt, har Guzmans problemer med å klare å komme innenfor vektgrensen i superfjærvekt vært kjent i lengre tid.

Den harde kampen mot kiloene var særlig tydelig da Guzman forsvarte tittelen mot meksikanske Humberto Soto sist november. WBO-mesteren ga inntrykk av å være svært dehydrert da han veide inn på 58,8 kilo dagen før kampen.


Da han ble veid på nytt kort tid før han gikk i ringen tjuefire timer seinere, stoppet vektpila på 67,2 kilo – en økning på 8,4 kilo i løpet av ett døgn.

Flere eksperter mener derfor at de stadige utsettelsene av kampen mot Arthur ville ha medført at Guzman ville ha måttet sultefore seg over en altfor lang periode og dermed ha vært for svak til å stille til kamp.

Guzman_582939i
Guzman_582939i

Var klar underdog
For Alex Arthur har imidlertid Guzmans vektproblemer vært en snarvei til et tittelbelte få hadde tro på at han var i stand til å vinne.

Selv med fordelen av å bokse på hjemmebane anså de fleste eksperter det som lite sannsynlig at skotten ville klare å detronisere Guzman.

Flere bookmakere satte opp Edinburgh-bokseren som en 7-1 underdog da kampen mot Guzman først ble annonsert tidligere i år.

Arthur forventes å gjøre sitt første forsvar av sitt nye WBO-belte til høsten. Skulle skotten tape den kampen vil han ha den tvilsomme æren av å ha vært «verdensmester» uten å noensinne ha vunnet en VM-kamp.

WBO-beltet regnes for å være den minst gjeve av de fire store forbundstitlene.