Byrd George (Foto: Ronda Churchill)
Byrd George (Foto: Ronda Churchill)

- Får ikke bokse mer

Brutalt karrierepunktum for tidligere tungvektsmester.

Karrieren til tidligere IBF og WBO-mester Chris Byrd (37) har nådd veis ende. Fredag ble amerikaneren slått knockout av ukjente Shaun George (29) i hjembyen Las Vegas. Kampen var Byrds første kamp i lett-tungvektklassen (79,5 kilo) etter å ha konkurrert i tungvekt siden 1994.

- Nå får han ikke bokse mer, sier kona Tracey.

17 kilo ned
Avgjørelsen om å vende tilbake til vektklassen han startet proffkarrieren i kom etter at Byrd møtte veggen i tungvekt i fjor. Tap for toppnavn som Vladimir Klitsjko og Alexander Povetkin sendte Las Vegas-bokseren ut av tittelbildet og rankinglister, og dermed bestemte 37-åringen seg for å forsøke å skrive boksehistorie ved å ta av seg sytten kilo og peile inn lett-tungvektstittelen.

Banket opp
Reisen mot et nytt tittelbelte ble imidlertid totalt avsporet omtrent før den kom i gang. Eksmesteren tok sin første telling allerede i åpningsrunden og var deretter nest best hele veien før George på nytt sendte ham i canvassen to ganger til i niende.
Med venstre skulder ute av ledd etter rundens første nedslagning og en differanse i poengprotokollene som tilsa at han trengte en knockout for å vinne, ga Byrd tegn til ringdommer Jay Nady om at han hadde fått nok.

- Jeg klarte ikke å holde følge med ham. George overkjørte meg, sa Byrd via en talsmann etter kampen.

- Gikk ned for fort
Tapet for George – en bokser som knapt var regnet for å være blant de femti beste i lett-tungvektklassen – anses for å være en overraskelse i bokseverden. Men flere eksperter hadde på forhånd antydet at Byrd tok av kiloene for raskt til at han ville klare og bevare nok styrke og hurtighet til å kunne konkurrere mot de beste i klassen.
Byrd skal ha gått ned fra 96 til 79 kilo i løpet av elleve uker.

- Byrd tok av kiloene altfor fort. Han bokset fremdeles som om han var en tungvekter. Han var treg og stillestående. Slik kan en ikke være i lett-tungvekt, sa WBC-mester Chad Dawson som satt ringside under kampen.

Chris_Byrd_579131i
Chris_Byrd_579131i

Legger trolig opp
For 37-årige Byrd er sjokktapet en klar bekreftelse på at karrieren nå er over. Southpawen fra Las Vegas har til nå gjort karriere ut av å utbokse motstandere som har vært langt større og tyngre enn seg selv.
Som en «liten» tungvekter på rundt 95 kilo registerte Byrd stadig seire over kolosser på 115-125 kilo, og han var dermed en klar favoritt i forkant av fredagens kamp mot den 79 kilo tunge George.

- Jeg lar ham ikke bokse mer nå. Hvis han vil fortsette blir det uten støtte fra meg. Det tror jeg ikke han vil, sier kona Tracey Byrd til ESPN.

Var i verdenstoppen
Det anerkjente Ring Magazine rangerte Byrd blant sportens ti beste store gutter fra 2000 og frem til oktober i fjor. Kamplisten hans fra denne perioden inkluderer seire over solide navn som Vitali Klitsjko, Evander Holyfield, Jameel McCline og David Tua.
Tre av Byrds totalt fem karrieretap har kommet i løpet av hans siste fire kamper.