coachella
coachella

Verdens ti beste musikkfestivaler

Her finner du, ifølge de vel bereiste, de alle beste musikkfestivalene i verden. Rocken troner på topp, og stemingsfulle festivaler som kan gjenskape litt Woodstock- og hippie-følelse er og blir en vinner:

Globetrotterne på det globale nettsamfunnet Matador inviterte sine reiseglade, kreative sjeler til å kåre verdens beste festivaler. Resultatet er en liste bestående av både store spektakulære og små lokale festivaler verden over. Alle godt tilgjengelige for backpackere og budsjettbevisste reisende:

1. Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts:

Hvor: Worthy Farm, nær Glastonbury i England.

Festivalen arrangeres vanligvis den siste helgen i juni, men noen friår innimellom slik at underlaget skal få hvile og komme seg etter støyten som kommer med nesten 200 000 festivalister og frivillige (2007). Festivalen ble startet i 1970 av eieren av området; Michael Eavis. Glastonbury Festival er et av de gjenværende eksempler på tro hippiefestival, det sies at ditt planlagte konsertoppsett fort kan ryke - for området er stort og det skjer mye. Ny derfor synet og ølelsen av et hippie-community med 200.000 mennesker i fire dager til ende, på den engelske landsbygda i Somerset.

2. Coachella Valley Music and Arts Festival

Hvor: Indio, California (USA) den siste helgen i april.

Den tre dager lange festivalen ble for første gang arrangert i 1999, lagt ned i 2000, gjenoppstod i 2001, og siden har den bare vokst seg større og større. Nå er det en internasjonal festival som tiltrekker seg de store kaliberne. Alternativ rock dominerer festivalen, men de aller fleste musikksjagere er representert - side om side med kunst. Coloradoørkenen er ganske heit på dagtid, men temperaturen faller drastisk om natten - så vær forberedt.

3. Roskilde Festival:

Hvor: Roskilde, Danmark

Festivalen arrangeres alltid den første helgen i juli, med warm-up fra siste søndag i juni. Dette er den nest største festivalen i Europa. Den er blitt arrangert siden 1971, og siden 1973 som en non-profitt organisasjon som hvert år donerer bort penger til et veldedig formål. Sjangermessig går det i rock, metal, elektronika, hip hop og world music. Roskilde er berømt for sin vennlige atmosfære, og politiet har uttalt at det er mindre bråk ila de fire dagene med festival og 175.000 tilreisende, enn det er i Roskilde sentrum en helt vanlig helg¿ I Roskilde bor det cirka 45.000 innebyggere.

4. Fuji Rock Festival:

Hvor: Naeba, Japan, siste helgen i juli.

Den første festivalen ble arrangert i 1997, og hadde en ganske voldsom start grunnet en tyfon i området. Festivalen ble flyttet til sitt nåværende område, og har vokst seg til å bli Japans største og beste musikkfestival. Selve festivalområdet ligger i naturskjønne omgivelser. Line-up’en har mange fellestrekk med andre store internasjonale festivaler, men naturlig nok med et større tilsnitt av japansk musikk.

5. Sónar:

Hvor: Barcelona, Spania.

Vanligvis går denne festivalen av stabelen den tredje helgen i juni, og holdes over tre dager og tre netter - around the clock. Festivalen er et elektronika-eldorado, og er også kjent som en multimediafestival med stor kunstnerisk tyngde. På dagtid foregår festivalen på diverse museer og kulturinstitusjoner i Barcelona. På natten blir festivalgjengerne busset ut til store scener i utkanten av sentrum, til et mekka av bands, dj’s og artister spiller til morgengry.

6. Festival au Desert:

Hvor: Sahara-ørkenen, Mali.

I tre dager i januar arrangeres “Festivalen i ørkenen”, og er blitt en fast årlig event siden oppstarten i 2001. Det skulle i utgangspunktet være en feiring av Malis kulturelle og musikalske arv, men har også fått mye moderne musikk på menyen. De internasjonale navnene samarbeider med malisiske kunstnere, og utgjør en sjelden opplevelse, mener de reisende. I tillegg er området omgitt av Sahara-ørkenen, noe som gjør reisen i seg selv til et eventyr.

7. Big Day Out

Hvor: Varierte steder rundt Australia og New Zealand, til varierte datoer.

Big Day Out ble arrangert for første gang i Sydney i 1992. Det ble en stor suksess, så nå turnerer Big Day Out som en mobil festival som en showcase for rock, metal, indie og elektronika. De store headlinerne forblir de samme, men lokale band varierer fra sted til sted. De senere årene har festivalbillettene blitt utsolgt i løpet av kun få timer

8. Austin City Limits Music Festival:

Hvor: Austin, Texas, USA.

Denne tre dagers festival arrangeres fast i slutten av september. På grunn av den fine varmen kommer alltid de store horder av festivalgjengere armert med mengder av vannflasker. Festivalen var i utgangspunktet et arrangement i regi av TV-programmet ”Austin City Limits”, som fokuserte på artister fra Texas. I dag er festivalen kjent for sin særdeles omfattende artist-bredde, og omfavner både rock, blues, country, reggae, jazz, alternativ, indie og world music. Her er det virkelig noe for en hver smak, mener Matador.

9. Iceland Airwaves:

Hvor: Reykjavík, Island. Tredje helgen i oktober.

Den første festivalen ble arrangert i 1999, i en flyhangar. Nå har Iceland Airwaves blitt en gedigen festival med godt internasjonalt ry. Mange unge, lovende har startet ved å spille her, for så å oppnå internasjonal anerkjennelse. Festivalen foregår overalt, fra scener til platesjapper og gallerier, barer og klubber. Over hele Reykjavik. En opplevelse! (Og egentlig relativt dyrt).

10. Exit festival -Petrovaradin fortress

Hvor: Novi Sad (hovedstaden i den Serbiske regionen), Serbia.

Starter vanligvis torsdag i den tredje uken i juni. Festivalen blir holdt i historiske omgivelser i Petrovardin fortress ved Danube-elven. EXIT festivalen har ifølge Matador en magisk energi. Den startet som en politisk reaksjon i 2000, mot Slobodan Milos regime, men utviklet seg fort til å bli en viktig begivenhet og en katalysator for endringer. I dag er Exit en tro kilde til musikalsk og kunstnerisk underholdning, og tiltrekker seg tusenvis av besøkende fra både Europa og resten av verden.

Kilde: Festivalmagasinet.com