Sprekk i huset (Foto: TV 2 hjelper deg)
Sprekk i huset (Foto: TV 2 hjelper deg)

Huset sprakk!

Kommunen skulle bare grave litt i veien utenfor huset, men dette fikk dramatiske konsekvenser for familien – da både huset og idyllen sprakk.

Per Larsen og Marit Mediaas Hasvang hadde funnet drømmehuset, og flyttet inn i januar 2004. Like etter hadde de bryllup i hagen. Her skulle de bli gamle sammen.

Men så ble det ikke sånn. Nå bor familien i en leid bolig, huset er i ferd med å rase sammen, og det har gått fire år siden kommunen gravde i hagen deres. Hva skjedde?

Baerum-hus (Foto: Per O. Larsen)
Baerum-hus (Foto: Per O. Larsen)

Invadert av rotter
- Huset var stabilt og trygt. Så gravde kommunen i veien, og da skjedde det dramatiske endringer i huset, forteller Per.

- Etter at kommunen gravde, så mista vi vannet. Vi fikk vi store sprekker i plenen, og i vegger, peis og gulv. Trærne i hagen døde. Vi hadde stadig kloakk i kjelleren, og rotter i huset. De lagde et forferdelig spetakkel, og vekket oss om natten, fortsetter Marit.

Kommunen ansvarlig
Det følgende året, gjør kommunen tre befaringer på tomta. Konklusjonene er at kommunens gravearbeider er årsak til et grunnbrudd, og en utglidning av terrenget som stadig pågår. Derfor er det fare for brudd i husets bærende konstruksjoner og i det elektriske anlegget, hvis det ikke foretas nødvendige sikringstiltak.

Måtte flytte
Men kommunen iverksetter ingen tiltak, og etter to år går familien til advokat Karl Martiniussen. Han får kommunen til å erkjenne ansvar, men så skjer det ikke mer. Da går familien til lokalavisa, og vips så får de et midlertidig hjem.

Men det de ønsker seg aller mest, er å flytte tilbake til drømmehuset. Nå har det gått fire år, og huset står og forfaller.

- Det er frustrerende. Jeg blir sint og lei meg, sier Marit.

Marit-og-Per (Foto: TV 2 hjelper deg)
Marit-og-Per (Foto: TV 2 hjelper deg)

Råd fra fagfolk
Kommunen har, etter at de tok ansvar, innhentet geoteknisk ekspertise fra Norges fremste fagmiljøer. Blant annet sier Sintef at utglidningene, eller setningene som de også kalles, stadig pågår. Målinger på tomta viser at setningshastigheten er over tre ganger så stor som før grunnbruddet.

Viktigst er rapporten fra Norges Geotekniske Institutt (NGI), som sier at siden det fortsatt pågår setninger og skadene derfor vil kunne videreutvikle seg, må huset peles ned til fast grunnfjell.

Setter rapportene til side
Når kommunen nå etter fire år, endelig kommer med et tilbud, setter de sine egne konsulentrapporter til side. NGIs anbefaling om å pele ned til grunnfjell, blir ikke nevnt. Kommunen tilbyr en metode som skal jekke opp huset, men firmaet gir ingen garantier for setningsskader, som nettopp er hovedproblemet i dette tilfellet.

Familiens advokat, Karl Martiniussen, ber om at NGI går god for denne metoden som kommunen tilbyr, men det ser ikke kommunen som hensiktsmessig. De vil heller fortsette med målinger av grunnen.

Frustrerende
Advokat Martiniussen er frustrert fordi kommunen setter ekspertuttalelsene til side, og at han som advokat ikke har noe maktmiddel overfor kommunen. Det er nemlig ikke ulovlig å somle.

- Og at kommunen kaster sine egne konsulenter over bord, det syns jeg er underlig, sier han.

Gi dem trygghet!
Huseiernes Landsforbund er ikke i tvil om hva de anbefaler Per og Marit å gjøre.

- Gå til kommunen og si at dere trenger trygghet for framtiden. Be kommunen om å finansiere peling ned til grunnfjellet etter å ha rettet opp huset, og så er dere kvitt, sier advokat Einar Frigland.

Sprekk-grunn (Foto: Per O. Larsen)
Sprekk-grunn (Foto: Per O. Larsen)

Kommunen lover fortgang
Når «TV 2 hjelper deg» møter advokat Bård Nordby i Bærum kommune, kan han love at de raskt vil finne en løsning, og at denne skal sikre at huset blir trygt igjen å bo i. Advokaten forklarer hvorfor det virker så vanskelig å gi familien tilbake et trygt sted å bo.

- Spørsmålet er i hovedsak om huset må rives og det må bygges et helt nytt, eller om man kan reparere det som står der, i tilfelle på hvilken måte man kan reparere det. Og det vet vi ikke ennå, fordi vi har måttet vente og se om grunnen stabiliserer seg, sier Nordby.

Venter på flere målinger
- Men det kan ta 40 år før grunnen stabiliserer seg etter et grunnbrudd i leire, hvor lenge er kommunen villige til å vente på at dette stabiliserer seg?

- Ikke i nærheten av så lang tid som du indikerer der. Det skal Larsen slippe, forsikrer advokaten.

- Men når NGI sier at det tryggeste er å pele dette ned til grunnfjell fordi det pågår grunnsetninger i området, hvorfor setter dere disse rapportene til side?

- Vi vil ikke sette de til side. Men vi forstår at Larsen trenger større sikkerhet for at denne grunnen er i ro, og derfor har vi tatt en måling til av nivået nå i april, også tar vi en måling til så raskt det kan gjøres, teknisk sett.

Baerum-graving (Foto: TV 2 hjelper deg)
Baerum-graving (Foto: TV 2 hjelper deg)

Lover trygg løsning raskt
- Hvor lang tid mener du at det er rimelig nå å vente på at dere skal bli ferdige med å måle?

- Vi må nok vente til over sommeren, og det er tekniske hensyn som gjør at en må vente såpass lenge for å kunne ta en måling, men når det er gjort, så vil vi komme raskt tilbake til Larsen, med et forslag til løsning.

- Og den løsningen, kan du love at den er trygg og sikker, ikke bare for i dag, men for fremtiden også?

- Den løsningen som skal ligge til grunn for erstatningsutmålingen, må være en trygg løsning for Larsen, ja.

Huseierne beroliget
Huseierne er beroliget hvis kommunen nå er villige til å se på alternative løsninger etter neste måling.

- Og hvis vi nå virkelig får en løsning raskt over sommeren, blir jeg kjempeglad, sier Marit.

- Men vi har jo allerede ventet i fire år med mye fram og tilbake, så jeg tror det vel egentlig ikke før jeg ser det, avslutter hum.