Stekt laks (Foto: TV 2)
Stekt laks (Foto: TV 2)

Jan Øyvind byr på laks

Stekt laks servert på en seng av blomkålpuré, soya- og ingefærsmør

Laks:

Ca 700 g laksefilet uten ben (og skinn - Salma)

Olje/smør tilsteking

Salt, pepper

Blomkålpuré:

1 blokkålhode ca 600 g

melk til koking , salt

½ - 1 dl crème fraiche

smør

salt, pepper

ev litt revet muskatnøtt

Del blomkålen i buketter og kok dem godt møre i melk tilsatt litt salt, 15-20 min. Hell av mesteparten av melken, ta vare på litt av melken til å spe i pureen. (Blomkålen kan også kokes i lettsaltet vann)
Kjør blomkålen til en glatt puré med hjelp av stavmikser. Smak til crème fraiche, smør, salt og krydder.

Del laksefileten i ”biffer”, dryss med salt og pepper og stek i varm panne i olje/smør eller grill over rødglødende kull
(husk rens grillrist, gjerne penslet med litt olje)

Steketid/grilltid ca 2 min på hver side. Ikke stek for lenge da vil laksen bli tørr.
Press litt sitronsaft eller dryss litt finrevet sitronskall over laksen.
Laks med skinn stek/grill med skinnsiden ned, til skinnet er helt sprøtt 3-4 min.
Snu og stek/grill et lite min på andre siden.

Soya- og ingefærsmør:

Brun ca 100 g usaltet smør i en panne til det blir nøttebrunt, men uten å bli brent.
Finhakk 1-2 ts frisk ingefær, 1 ts frisk rød chili og ev 1 fedd finhakket hvitløk, la det surre med mot slutten.
Bland inn ca ½ dl soyasaus (med lite salt) og ev 1-2 ss finhakket frisk persille..

Server den stekt/grillede laksen på en seng av blomkålpure og fordel litt av soyasmøret rundt.
Avslutt med friske grønne urter/ ev litt ruccola salat på toppen av laksen.