Ingrid Kristiansen og mannen Arve forebygger stress ved å leve i nuet og rose seg selv hver dag. (Foto: Bjørn Sigurdsøn)
Ingrid Kristiansen og mannen Arve forebygger stress ved å leve i nuet og rose seg selv hver dag. (Foto: Bjørn Sigurdsøn)

Nettprat om stress

Stress er en naturlig og nødvendig mekanisme for å hjelpe oss å yte mer i utrygge eller farlige situasjoner, men når løven går løs hele tiden er det viktig å ta seg tid til "det lille øyeblikks avspenning".

Løpedronning Ingrid Kristiansen forebygger stress ved å leve i nuet og rose seg selv hver dag. I God morgen Norge i dag kunne du møte henne og forfatter og psykolog Anne Brudevold som har skrevet boken "Stress og det lille øyeblikks avspenning".

236794


Brudevold svarte også på spørsmål fra dere seere på nettprat. Svarene kan du lese lenger nede i artikkelen.

Fødsel ble redningen

Ingrid Kristiansen, tidligere løpedronning, opplevde en svært stressende periode da hun både skulle være flink student og toppidrettsutøver. Både studier, trening og konkurranser skulle gjennomføres koste hva det koste ville.
- Redningen kom da jeg fødte førstemann. Da var det ikke lenger jeg som var sjef. Jeg måtte lære meg å slappe av og leve i nuet, og det opplevde jeg faktisk som veldig deilig, sier hun.
I God morgen Norge i morgen snakker hun om hvordan hun kom seg ut av stresset og hva hun i dag gjør for å forebygge stress.

Råd mot stress

Anne Brudevold, skriver i boken "Stress og det lille øyeblikks avspenning", at det er viktig å finne av-knappen.
- Dersom løven går løs hele tiden og kroppen aldri finner hvilemoduset kan stress i verste fall føre til følelsesmessig kollaps og utbrenthet, sier Brudevold.
Hun har flere gode råd mot de snikende stress-symptomene, men det lille øyeblikks avspenning kan brukes når som helst og hvor som helst.
- Spenn av i magen og pust dypt. Senk skuldrene og spenn av kjeven. Dette kan du for eksempel gjøre når du venter på grønt lys ved fotgjengerovergangen eller sitter på toget på vei til jobb.