FRA SCENE TIL FILM: Andreas Ljones blir å se i to filmer i tiden som kommer.
FRA SCENE TIL FILM: Andreas Ljones blir å se i to filmer i tiden som kommer.

En frikar til filmen

Andreas Ljones fra Frikar imponerte stort med sitt felespill i «Norske Talenter». Nå går han fra scene til film.

Det har vært en hektisk vår for gjengen i Frikar. Med sin hallingdans anno 2008 spilte og danset de seg helt til finalen i «Norske Talenter». Tilbudene har ikke latt vente på seg.

På lag med de store
I 2009 er det premiere for den nye norske familiefilmen fra Sørlanet «Yohan - barnevandreren». På rollelisten finner vi navn som Dennis Storhøi, Morten Abel, Jørgen Langhelle, Agnete Haaland og Andreas Ljones.

VÅRSLÅTT: Andreas spilte opp da vi møtte Frikar i Frognerparken.  (Foto: K. V. Beylegaard )
VÅRSLÅTT: Andreas spilte opp da vi møtte Frikar i Frognerparken. (Foto: K. V. Beylegaard )

- Jeg ble kontaktet av produksjonen for filmen. De var på jakt etter en som kunne spille fele, men som ikke nødvendigvis var skuespiller, forteller Andreas.

- De ville at det skulle bli så autentisk som mulig, derfor valgte de meg fremfor å lære en skuespiller å spille fele.

Les også: Outsiderne
Les også: Oppdaget på YouTube

Inn med bløte konsonanter
- Etter å ha sett meg opptre sa de at jeg skulle få rollen hvis jeg lærte meg dialekten, ler han.

- Så jeg har fått god coaching både på sørlandsdialekt og engelsk. Vi spilte nemlig inn alle scener både på norsk og engelsk. Det er veldig gøy, dette er en større rolle enn vanlig til en som ikke er skuespiller.

Les også: Bli sommersprek med Frikar

Actionfylt familiefilm
«Yohan - barnevandreren» er en spennende actionfylt familiefilm om barnevandrere på Sørlandet på slutten av 1800- tallet. Filmen er basert på en sann historie.

- Jeg spiller rollen som Jan, en lokal spellemann. Det blir mye musikk, jeg lærte flere slåtter fra Agder.

Andreas rollefigur Jan er på vei til København med hest og kjerre da han møter Yohan og Anna for første gang. Barna er på vandring fra fattige til rike gårder for å tjene til livets opphold.

- Jeg har litt av en helterolle, jeg redder disse barna fra forskjellige farer. Allerede på første innspillingsdag måtte jeg redde dem fra skumle tyver, sier Andreas.

KREATIVT KOMPANI: Andreas Ljones og Hallgrim Hansegård har satt sammen Frikars show i «Norske Talenter».  (Foto: K. V. Beylegaard)
KREATIVT KOMPANI: Andreas Ljones og Hallgrim Hansegård har satt sammen Frikars show i «Norske Talenter». (Foto: K. V. Beylegaard)

Gjør egne stunt
Ikke bare måtte Andreas lære seg sørlandsdialekten, han måtte også få dreis på hest og kjerre.

- Jeg hadde en stand inn til å begynne med. Han skulle ta over de gangene det skulle kjøres fort. Det vanskeligste med kjerrekjøringen var egentlig smattelydene for å få hesten i bevegelse. Det er jo vanskelig å tørrtrene på den lyden ved siden av en hest.

- Resten gikk greit, jeg gjorde alt selv. Du kan jo skrive at jeg gjør alle mine stunt selv, spøker Andreas.

Yohan er ikke det eneste nye prosjektet Andreas har på blokken. Historien om Fanitullen blir i disse dager filmatisert. Når kortfilmen kommer din vei kan du jo ta en ekstra titt på fanden...

Lørdagsmagasinet var tilstede på innspillingen av filmen om Yohan, se videoen her: