Øre nese halsspesialist Geir Grimsmo (t.v.) stiller til nettprat om kronisk bihulebetennelse. (Foto: TV 2)
Øre nese halsspesialist Geir Grimsmo (t.v.) stiller til nettprat om kronisk bihulebetennelse. (Foto: TV 2)

Nettprat om bihuler

Slimet renner bakover i nesen og man får en ekkel smak i munnen. Når du bøyer deg fremover kjenner du en murrende smerte i kinnet eller panneregionen. Du har bihulebetennelse.

I Din helse her på God morgen Norge stilte øre-nese-halsspesialist Geir Grimsmo sammen med roeren og OL-vinner Olaf Tufte. Tufte har lenge slitt med luftveisproblemer og tirsdag morgen snakket de begge om sine erfaringer med kronisk bihulebetennelse.

Les svarene deres lenger ned på denne siden.

Olaf_Tufte_159737c
Olaf_Tufte_159737c

Fra akutt til kronisk

Akutte bihulebetennelser skyldes spredning av bakterier eller virus fra nesen og inn i bihulene. Slik spredning skjer typisk i forbindelse med forkjølelse. Dersom passasjen i nesen er trang kan det lett bli liggende igjen puss i bihulene. Dette pusset kan føre til at det stadig blusser opp nye betennelser og man kommer inn i en vond sirkel med kronisk bihulebetennelse.

Forverres av allergi

Mennesker med astma og allergi har lettere for å få bihulebetennelser enn andre.
- Og dersom nesen i tillegg er skjev eller skadet kan det absolutt være aktuelt med operasjon, sier øre-nese-halsspesialist Geir Grimsmo.
Han har operert over 10.000 bihuler, deriblant bihulene til Olaf Tufte.
- Ofte bunner disse kroniske plagene i flere forhold. Det kan være både overfølsomhet i slimhinnene, stress og anatomiske forhold som spiller inn, sier Grimsmo