smsol
smsol

Utpekt på forhånd

Tromsø kan ha blitt utpekt som Norges neste OL-by av regjeringen før søknadsfristen gikk ut.

Nye opplysninger tyder på at søkerprosessen ikke var så rettferdig og ryddig som regjeringen hevder.

Heia Tromsø
Tirsdag blir det nok en gang sådd tvil om regjeringens nøytralitet i valg av norsk OL-kandidat for 2018.

Tidligere i år kom det fram at Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal ha skrevet en tekstmelding til nylig avgåtte Tromsø 2018-sjef Bjørge Stensbøl, der han gir sin fulle støtte til OL i ishavsbyen, før idrettstyret tok sin avgjørelse.

Tirsdag kommer det fram i en NRK-dokumentar at nok en melding med Støre som avsender, skal ha lovet Tromsø mer støtte som OL-by.

«... Du vil se signaler fra andre hold etter hvert. God helg. Heia Tromsø», skal han ha skrevet til en ikke navngitt kilde i 2007.

Samtidig skal Støre også ha sendt en sms til Stensbøl, som Stensbøl igjen videresendte til VGs kommentator Truls Dehli. Dehli hadde denne dagen skrevet en kommentar der han ga sin fulle støtte til OL i Tromsø.

«Jeg har alltid hatt tillit til deg, Truls, så derfor sender jeg denne i visshet om at den ikke blir misbrukt. Den kom fra Jonas Gahr Støre nå: Hei! Fantastisk artikkel i VG i dag! Det vil sive mer støtte til dere etter hvert... Stå på og lykke til videre! Jonas»

- Jeg kan ikke se at det er noe galt i at en utenriksminister skulle gi uttrykk for at en idé er god, sier Roger Ingebrigtsen, kommunikasjonssjef i Tromsø 2018

Dersom det viser seg at regjeringen skal ha påvirket Idrettstyret i sitt valg av OL-by, setter det sinnene i kok i de to andre byene som søkte om OL, Oslo og Trondheim.

Holdt for narr
- Hvis det er riktig at Støre har engasjert seg, er dette overraskende. Han er kjent for å være meget ryddig og i så fall er dette meget uryddig, sier byrådsleder i Oslo Erling Lae

- Vi må jo bare forholde oss til idrettsstyrets avgjørelse. Og så lenge vi ikke skulle bli invitert med på en ny runde kan ikke vi foreta oss noe. Vi kan jo ikke tolke det på annen måte enn at vi ikke er ønsket uansett hvor gode vi var, sier Lae.

- Det var mangfoldige titalls millioner som var brukt på denne søkeprosessen og hvis det er riktig at det her er lagt et press på idrettsstyret og dersom de har følt at de var nødt til å plukke ut en kandidat for at de skulle stille garant, så er vi holdt for narr. Det er jo også sånn at hvis en utenriksminister og statsråder klart gir uttrykk for et ønske, så er jo det i og for seg et press fordi her snakker jo de som har makta og det er jo de som etterpå skal vurdere om man kan gi en pengegaranti eller ei, sier Lae.

Marvin Wiseth i Trondheim deler hans syn.

- Trondheim har brukt mye tid og penger på en søknad som ikke har blitt gjenstand for edel behandling. Vi har brukt 12 millioner og de pengene kunne blitt brukt til noe mer fornuftig, sier han

- Hvis det stemmer det som kommer frem i dokumentaren. Vil dere kreve omkamp?

- Nei. Fordi det er idrettsstyret som avgjør hvem som skal være Norges kandidat. Og da må de jo utlyse en ny konkurranse. Vi kan ikke gjøre annet enn å konstatere at vi uansett har blitt holdt for narr hvis det stemmer, sier byrådslederen i Oslo.

Jonas Gahr Støre har i lengre tid nektet å la seg intervjue om saken, men sier i en e-post til TV 2 at han ikke husker å ha sendt verken den ene eller den andre tekstmeldingen.

LES HELE MAILEN HER: - Husker ikke å ha sendt SMS