kors (Foto: Illustrasjonbilde/Scanpix)
kors (Foto: Illustrasjonbilde/Scanpix)

Nektet i sønnens konfirmasjon

Et foreldrepar ble nektet adgang i sønnens konfirmasjon i en kirke i Møre og Romsdal.

Et foreldrepar ble torsdag stanset på tur inn i en kirke i Møre og Romsdal fordi sønnen nektet dem å følge hans egen konfirmasjon. Biskopen i Møre beklager at kirken rom blir arena for en familiekonflikt.

- Vi opplever dette som en svært sår sak. Guds hus er åpent for alle, og vi har appellert til at denne tvisten ble løst utenfor kirkens rom. Men vi har ikke bidratt til å stenge kirkedøra, understreker fungerende biskop Øystein Bjørdal i Møre bispedømme til tv2nyhetene.no.

Barnevernssak
Bakgrunnen for det bitre konflikten på kirketrappa er en langvarig barnevernssak. Det var konfirmantens biologiske foreldre som ønsket å følge seremonien, men de ble stoppet av personer som representerte fosterforeldrene.

Politiet var også varslet, og politimesteren i det aktuelle distriktet bekrefter at de hadde tjenestemenn i området. Men han kjenner ikke til om politiet måtte gripe inn.

- Uønsket i kirken
- Min kone og hennes venninne fikk beskjed på kirketrappa om at vi var uønsket i kirken. Jeg vet ikke hvem disse personene var, men de opptrådte helt klart som vakter. For oss var det en forferdelig situasjon, sier den biologiske faren, som valgte ikke å gå opp til kirken.

Han opplyser at de i forkant av seremonien fikk et brev med beskjed fra barnevernet om at de var uønsket i kirken. De biologiske foreldrene valgte ikke å etterkomme dette ønsket, men understreker at de ville være til stede på en diskret måte og ikke lage bråk.

- Jeg kan bekrefte at vi sendte brevet ut fra konfirmantens eget ønske. Han ville ikke ha sine foreldre til stede, bekrefter barnevernet i en aktuelle kommunen.

- Beklagelig
Men barnevernet understreker at de ikke står bak aksjonen som førte til at foreldrene ble stoppet.

- Dette er fosterforeldrene sin aksjon på bakgrunn av det som gutten har ønsket, opplyser barnevernet til tv2nyhetene.no.

Kirken var orientert om barnevernssaken før konfirmasjonsgudstjenesten og fungerende biskop i Møre bekrefter at han har gitt et klart råd i forkant.

- Jeg mener det er uheldig å presse seg på i kirken når man av konfirmanten ikke er ønsket. Vi har et ansvar for å beskytte og ha respekt for ungdommens ønske. Dette var guttens dag, og mitt råd var at hans dag ikke skulle ødelegges, sier Bjørdal.

Han ønsker ikke opplyse om hvem som tok kontakt med bispedømmet i forkant av konfirmasjonen.

- Jeg synes det som har skjedd er uhyre beklagelig og veldig trist. Selv om jeg var orientert om problematikken i forkant, fikk jeg ingen informasjon om hva som foregikk på kirketrappa. Det har vel knapt skjedd før at noen ikke får komme inn i Guds hus sier soknepresten som ledet konfirmasjonsgudstjenesten.