MarieFrance (Foto: TV 2 hjelper deg)
MarieFrance (Foto: TV 2 hjelper deg)

Pass opp for spåkonen!

Mange nordmenn har igjen blitt lurt av spåkonen Marie France. Hun lover deg blant annet å vinne i lotto og skrapespill.

I annonsene skriver Marie France: ”Marie France, verdens mest kjente spåkvinne, gir deg dette usedvanlige tilbudet: Se på de 33 ønskene som er oppført nedenfor, og velg ut de ønskene du helst skulle se gikk i oppfyllelse, og det STRAKS!”

For fem år siden ville TV 2 hjelper deg prøve ut hva spåkonen Marie France var god for, og det var ikke mye. Vi vant for eksempel ikke mer enn 360.000 kroner i skrapespill – slik hun lovte. Og vi har fortsatt ikke vunnet.

Svindler folk over hele verden
Men vi er dessverre ikke alene om å ikke ha fått ønskene oppfylt. Over hele verden blir folk fortsatt lurt av spåkonen Marie France, som også kaller seg Maria Duval.

- Det er ingen personer som har de navnene, det er bakmenn som står bak og forsøker å svindle folk til å betale penger til dette her, sier Frode Elton Haug, seksjonssjef hos Forbrukerombudet.

Ikke gratis likevel
I annonsene lover spåkonen at all hjelp er gratis. Men alt du får er masse regninger. Nylig dukket annonser for spåkonebløffen igjen opp i Norge.

- Vi har hatt mange klager, vi har hatt en liten klagestorm. Det er mange som er fortvilet. Når det trues med inkasso når vedkommende bare har fått en papplate i posten, er det ganske absurd, mener Elton Haug.

skrapelodd (Foto: TV 2 hjelper deg)
skrapelodd (Foto: TV 2 hjelper deg)

Stort svindelnettverk
Svindelnettverket bak Marie France spenner seg utrolig nok fra Sveits, til Nederland, Tyskland, Irland og til Hongkong!

TV 2 hjelper deg ville finne de ansvarlige for spåkonebløffen. Vi har ringt over hele verden for å finne bakmennene – for eksempel til adressen i Sveits som er oppgitt i de norske annonsene:

- Nei, hvem er Marie France? Jeg heter Patricia, er svaret vi får her.

Stopper opp i Frankrike
Ifølge Forbrukerombudet leder sporene etter spåkonen til et firma i Hongkong, kalt Patronize Limited. Hit skulle regningen for annonsene i Norge sendes. Men vi får ikke mye hjelp når vi ringer til Hongkong heller:

- Firmaet er ikke aktivt. Vi bare leier ut telefonnummeret og adressen, er informasjonen fra sentralbordet.

Ifølge foretaksregisteret i Hongkong, er det en mann ved navn Gerard du Passage som står bak firmaet Patronize Limited. Han er franskmann, og skal være bosatt i USA. Men vi kommer ikke videre ved å prøve å ringe adressen han har oppgitt i USA.

- Jeg beklager, jeg har ikke hørt om det navnet. Jeg vet ikke engang hvor jeg skal be deg prøve videre, er svaret fra den amerikanske naboen.

Vi gjør et siste forsøk, og ringer den eneste Gerard du Passage som er registrert i Frankrike:

- Min mann gjør ikke noe sånt, så han kan ikke stoppe noe han ikke gjør, sier den franske damen som tar telefonen.

Den norske kontoen sperret
TV 2 hjelper deg kommer dermed ikke noe nærmere de ansvarlige for spåkonebløffen. Forbrukerombudet vil fortsette jakten. Og rådet fra dem er klart.

- Det er ingen vits å betale de regningene, for det er ingen mulighet for at de kan kreve penger fra deg. Vi har nå fått sperret den norske kontoen til Marie France, slik at det ikke er mulig å betale inn penger lenger, sier seksjonssjef Frode Elton Haug hos Forbrukerombudet.