FÅR KRITIKK: Bjørge Stensbøl trosset Tromsø 2018 styret, og får kritikk av Tromsø ordfører Arild Hausberg.  (Foto: Jan Morten Bjørnbakk/SCANPIX)
FÅR KRITIKK: Bjørge Stensbøl trosset Tromsø 2018 styret, og får kritikk av Tromsø ordfører Arild Hausberg. (Foto: Jan Morten Bjørnbakk/SCANPIX)

Stensbøl trakk seg

Bjørge Stensbøl har trukket seg som daglig leder for Tromsø2018 AS.

Det opplyser han i en pressemelding tirsdag formiddag.

- Hensynet til OL-prosjektet er mye viktigere enn hensynet til meg som enkeltperson. Beslutningen om å trekke meg har derfor vært relativt enkel å ta. Ingen er tjent med den støy som de siste ukene har bygget seg opp rundt Tromsø2018 AS og meg som daglig leder, skriver Bjørge Stensbøl i pressemeldingen.

Mye støy
De siste ukene har det vært mye rot rundt Stensbøls rolle som daglig leder for Tromsø-OL i 2018. Han ble blant annet kritisert i NRK-dokumentaren «Spillet om et OL» og VGs firesiders reportasje om at en SMS fra utenriksminister Jonas Gahr Støre til Stensbøl var videresendt en sportskommentator i VG.

Stensbøl innrømmer at all støyen rundt hans person er hovedgrunnen til at han trekker seg som daglig leder.

- En leder skal imidlertid ikke bare høste i medgang, men også stå opp og ta ansvar i motgang. Når fokuset på enkeltpersoner så fundamentalt overskygger nødvendig fokus på prosjektet, som vi har sett de siste ukene, har valget om å tre til side ikke vært spesielt krevende å ta. Enkeltpersoner skal aldri bli viktigere enn kollektivet. I den fasen som OL-prosjektet befinner seg i nå, er politisk ro og bredest mulig støtte i opinionen det aller viktigste hensynet å ta, sier han.

Den tidligere toppidrettssjefen sier likevel at arbeidet med å forsøke å kapre OL til Tromsø har vært givende.

- Arbeidet med å lose Tromsøs OL-kandidatur gjennom planleggings- og struktureringsfasen, med påfølgende strategisk utvikling, nasjonal konkurranse om å bli søkerby, internasjonal planlegging, organisasjonsbygging, samt forberedelser og gjennomføring av søknad om statsgaranti, har vært krevende og givende, skriver Stensbøl, og fortsetter:

- Å hente de olympiske lekene «hjem» til Norge er ikke bare en fantastisk idé, men også et enormt løft med betydelige politiske og samfunnsmessige ringvirkninger dersom vi lykkes. Og min tro på at vi har alle forutsetninger for å nå målene, lever videre i beste velgående.

Håper Tromsø får OL
Han håper OL i 2018 til slutt blir tildelt Tromsø.

- Jeg forlater ikke OL-skuta med bøyet hode. Snarere med stolthet over at en særdeles spenstig nordnorsk - seinere nasjonal - olympiske idé med internasjonale ringvirkninger, blir stadig mer levende. Og skal vokse seg enda mer robust og dynamisk de neste tiårene, konstaterer Stensbøl i tirsdagens pressemelding.