I januar snødde det, bare to måneder senere var det 38 grader på Gaza stripen. (Foto: Scanpix)
I januar snødde det, bare to måneder senere var det 38 grader på Gaza stripen. (Foto: Scanpix)

Kloden var rekordvarm i mars

Januar var den kaldeste på fjorten år, og ortodokse jøder hadde snøballkrig i Jerusalem. Men så snudde det.

I Israel var det snøballkrig i gatene, og enorme snømengder førte til togkaos i Kina. Verden har ikke hatt det så kaldt i januar siden 1994. Mange undret seg over hvordan dette kunne henge sammen med den globale oppvarmingen.

Snøballkrig i Jerusalem! (Foto: Scanpix)
Snøballkrig i Jerusalem! (Foto: Scanpix)

Rekordvarm
Men så kom mars. Aldri tidligere er det registret at kloden har vært så varm denne måneden. I perioden 1901 til 2000 var gjennomsnittstemperaturen på land 4,9 grader i mars. I år var den hele 6,7 grader.

Snøen forsvant
I store deler av Asia var det nesten fem grader varmere enn normalt, og de store snømengdene som falt i januar smeltet i rekordfart. I mars var det mindre snø i Asia enn normalt. Det har faktisk aldri vært registrert så lite snø i dette området.

Det er mer snø enn normalt i Sør-Norge, og mer enn normalt i USA. Men for hele den nordlige halvkule sett under ett, var området dekket av snø det fjerde minste som er registrert for mars noen sinne.

Narturlige variasjoner
Varmen i mars kan ikke tas som et tegn på global oppvarming.

- Vi vil alltid ha variasjoner i været, sier Storm-meteorolog Hilde Holdhus. Det har alltid svingt mellom uvanlig kaldt og uvanlig varmt. Det som er nytt er at temperaturkurven ikke lenger slynger seg over og under en jevn middelverdi, men stadig oppover på skalaen.


Kilde: NOAA