Jens Stoltenberg snakker i telefonen (Foto: AFP/SCANPIX)
Jens Stoltenberg snakker i telefonen (Foto: AFP/SCANPIX)

Redaktører vil ha Jens

Norske journalister er røde, men sjefene er enda rødere. Jens Stoltenberg ville nemlig fått rent flertall på Stortinget dersom norske redaktører fikk bestemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere år har Nordiske Mediedager målt hvilket parti journalister stemmer på ved Stortingsvalg.

For første gang har de i år også målt redaktørene. Resultatene blir presentert i programmet ”Fredag ”på TV 2.

Se Fredag på TV 2 Sumo (abonnementstjeneste)

- Alvorlig, mener Aarebrot
Hele 46 prosent av redaktørene sier at de stemmer Arbeiderpartiet. Det er akkurat nok til å sikre Jens Stoltenberg rent flertall på redaktørenes Storting, viser mandatberegningen på målingen som er utført av Norsk Respons.

redaktørenes storting
redaktørenes storting

- Det er alvorlig at norske journalister slutter massivt opp om venstresiden, men det er hakket mer alvorlig når det faktisk i større grad enn blant journalistene også gjelder norske redaktører, sier professor Frank Aarebrot.

Mens bare 27 prosent av publikum sier de vil stemme Arbeiderpartiet, sier 35 prosent av journalistene og hele 46 prosent av redaktørene det samme. Det er første gang redaktørene er med i undersøkelsen som er gjort blant journalister siden 1999.

- For det første er det de som ansetter journalistene, og jeg er redd en journalist med Frp-sympatier har mindre sjanse til å få jobb sammenlignet med en som politisk ligger redaktørens synspunkter nært, sier Aarebrot.

Her finner du flere tall om journalistenes politiske sympatier (Word-fil)

Svikter Kristin
Alle tidligere målinger har vist at SV har vært nest største journalistparti. Før de gikk inn i regjering i 2005 svarte én av tre journalister at de ville stemme på Kristin Halvorsens parti.

Mens det i 2005 var 32 prosent av journalistene som ville stemme SV er oppslutningen halvert til 16 prosent i årets undersøkelse.

Fremdeles har SV flere journalistvelgere enn andre velgere, bare ni prosent av publikum og 10 prosent av redaktørene sier de vil stemme på partiet.

Bamse som vokser
Bare seks prosent av journalistene svarte i 2005 at de ville stemme på Venstre. I år er det hele 20 prosent av journalistene som vil stemme på partiet til Lars Sponheim. Det gjør Venstre til Norges nest største journalistparti.

Venstreleder Lars Sponheim
Venstreleder Lars Sponheim

Også 19 prosent av redaktørene sier at de vil stemme Venstre, mens bare åtte prosent av de øvrige som er intervjuet i målingen vil stemme på partiet.

- Det er litt morsomt å se at mediene gjennomgående karakteriserer Venstre-lederen nesten som en ”bamsete klovn”, men likevel foretrekker altså omlag hver femte journalist og redaktør å gi sin stemme til partiet, sier Aarebrot.

Selv om Venstre fosser frem i målingen beholder den rødgrønne-regjeringen flertallet på Stortinget med klar margin, dersom norske journalister får bestemme.

De andre partiene
Mens 14 prosent av journalistene og 16 prosent av redaktørene sier de vil stemme Høyre, svarer 20 prosent av de øvrige spurte i undersøkelsen det samme.

Størst er forskjellen som vanlig på Fremskrittspartiet. Bare tre prosent av journalistene og to prosent av redaktørene sier de vil stemme Frp, mot 22 prosent blant de øvrige spurte. Det gjør Frp til et like stort journalistparti som KrF og Rødt.

Mens Senterpartiet har om lag like stor oppslutning blant redaktører (3 prosent) og journalister (4 prosent) som i resten av målingen (4 prosent), er det bare halvparten så mange journalister som sier de vil stemme KrF (3 prosent) i forhold til resten av de spurte (6 prosent) i undersøkelsen.