eklund_680 (Foto: Scanpix, © MP JF**LON**)
eklund_680 (Foto: Scanpix, © MP JF**LON**)

Politiets seks tabber

Allerede halvannet år før drapet på Engla Höglund ble Anders Eklund pekt ut som en mulig drapsmann, men politiet tok ikke tipset på alvor. Dette er politiets tabber.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

engla_120 (Foto: POLISEN, © SAL)
engla_120 (Foto: POLISEN, © SAL)
I 2006 fikk politiet tips om at Anders Eklund kunne stå bak drapet på Pernilla Hellgren (31) i Falun, men tipset ble lagt bort - selv om Eklund allerede var dømt for flere seksuelle overgrep. Et år senere ble drapssaken tatt opp i TV-programmet "Etterlyst", og nok en gang kom det inn et tips som navnga Eklund som den mulige gjerningsmannen. Heller ikke dette tipset ble tatt på alvor.

DNA-prøve
Først i januar i år sendte politiet i Dalarna en henstilling til sine kolleger i Gävleborg om å hente inn Andres Eklund til forhør og for å avgi DNA-prøve i forbindelse med etterforskningen av Pernilla-drapet. Det er ikke lange biten fra Gävleborg til der Eklund bor, men politiet klarte allikevel ikke å få fortgang i saken og hente ham inn til avhør.

pernilla_120 (Foto: PASSFOTO, © MOB)
pernilla_120 (Foto: PASSFOTO, © MOB)
Forrige mandag ble det sendt ut en landsomfattende etterlysning av Eklund. Flere timer før denne etterlysningen ble sendt ut, hadde en betjent i trafikkpolitiet ringt til Eklund og fortalt at han var fanget opp på bilder en fotoamatør hadde tatt i nærheten av der Engla sist ble sett. Ingen vet om han brukte disse timene til å skjule spor etter forbrytelsen han er siktet for å ha begått.

Flyktet i lastebil
Da Eklund ble pågrepet var han på vei sørover i sin lastebil, og var bare en time unna broen over Öresund til Danmark og kontinentet. Han visste da at politiet satt på billedbeviser av ham i den røde Saaben på veien der Engla forsvant.

I tillegg til disse tabbene, savner Sverige et sentralt register over sex-forbrytere.

- Det sentrale forbryterregisteret er for dårlig, og inneholder for lite informasjon. I dag er det lettere for en etterforsker å samarbeide med land som Tyskland og Spania via Europol enn det er å samarbeide med andre politidistrik i Sverie, sier Markus Grundtman, sjefsanalytiker ved politiet Stockholm til den svanske avisen Aftonbladet.

Tabbene:
1. I november 2006 pekes han ut som mistenkt for drapet på Pernilla Hellgren i Falun. Ingenting skjer.

2. I november 2007 tipser en innringer til programmet "Etterlyst" om det samme. Ingenting skjer.

3. Politiet i Dalarna sender begjæring om avhør og dna-bevis til sine kolleger i Gästrikland. Etterforskningen bråstopper når saken går fra ett politidistrikt til et annet.

4. Mandag advares Ander Eklund ved en feil at han er avbildet på stedet der Engla forsvant. Noen timer senere slås det riksalarm.

5. Politiet savner i nesjonalt register over alle mistenkte og dømte seksualforbrytere.

6. Det ble aldri tatt dna-prøve av Eklund.