mc front (Foto: TV 2 hjelper deg)
mc front (Foto: TV 2 hjelper deg)

Nektes MC-forsikring

Forsikringsselskapet Tennant mente at Joakim Lundby skulle betale svimlende 341.570 kroner i året for ansvarsforsikringen.

- Jeg ser det som en pen måte å si at de ikke vil ha meg som kunde på, sier Joakim.

22-åringen, som er på jakt etter motorsykkel ringte nemlig ti ulike forsikringsselskaper for å finne ut hvem som kunne komme opp med det beste tilbudet på forsikring av en Honda CBR 600F til en verdi av 80.000 kroner.

- Svaret var ikke så veldig oppløftende, ni av ti selskap krevde at jeg var totalkunde for i det hele tatt å tilby brann/tyveri- eller kaskoforsikring.

Men Joakim har verken hus eller bil som han trenger å forsikre og derfor sitter han igjen med kun ansvarsforsikring, som forsikringsselskapene er pålagt å tilby ham. Her skulle det imidlertid vise seg at forsikringsselskapene hadde veldig ulike meninger. Tilbudene varierte nemlig fra Gjensidiges 7.305 kroner til Tennants svimlende 341.570 kroner.

mc-case-butikk (Foto: TV 2 hjelper deg)
mc-case-butikk (Foto: TV 2 hjelper deg)

Krever gjennomsyn
- Jeg vet nesten ikke om jeg skal le eller gråte, er reaksjonen til André Fimreite i NAF.

- Her sier man jo rett ut man ikke vil påta seg noen forsikringsforpliktelser, men at man etter loven er pålagt å gjøre det. Fimreite mener at dette er en sak som både Kredittilsynet og forsikringsbransjen bør ta tak i så fort som mulig.

- MC er et lovlig produkt i Norge og man er forpliktet til å ha ansvarsforsikring og da får man ha reelle priser som gjenspeiler risikoen for det ansvaret man påtar seg.

Kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens Hovedorganisasjon, Stein Haakonsen mener at unge MC-førere utgjør en stor risiko for forsikringsselskapene, likevel kan han ikke forsvare å komme opp med et pristilbud i denne størrelsesorden.

- Hvis pristilbudet ikke er basert på realiteter, statistikk og sannsynlighet for store skader, hvis det dreier seg om å ta en pris som er så høy at kunden helt sikkert sier nei, så er det ulovlig, påpeker han videre.

mc-motpart (Foto: TV 2 hjelper deg)
mc-motpart (Foto: TV 2 hjelper deg)

Mangler kompetanse og erfaring
Leder i Tennant Norge, Thomas Bade hevder på sin side at det høye pristilbudet kommer som et resultat av at de ikke har erfaring med den typen risiko som Joakims tilbud representerte.

- Vi har etter beste skjønn prøvd å beregne risikoen, men jeg har ikke noe reelt regnestykke å vise til her. Vi er et nisjeselskap uten kompetanse og erfaring på denne typen produkter.

mc-fart (Foto: TV 2 hjelper deg)
mc-fart (Foto: TV 2 hjelper deg)

Frykter forsikringssvindel
Norsk Motorcykkel Union får ofte henvendelser fra kunder som opplever overprising på forsikring for unge førere og frykter at dette kan bidra til forsikringssvindel.

- Vi kan jo få en utvikling der unge folk setter forsikringen på andre og det vil være svært uheldig, sier leder Lars Vestre.

Han oppfordrer imidlertid unge førere til å ringe flere ganger til samme selskap da det har vist seg at det kan gi forskjellig prisutslag.

Joakim Lundby står imidlertid fortsatt uten forsikring. Hans valg er å enten hoppe på et rimelig tilbud om ansvarsforsikring og håpe at sykkelen ikke blir stjålet, eller å bli ruinert av det ene selskapet som tilbyr ham forsikringer uten å være totalkunde.

- Tennants forslag på 341.570 kroner tror jeg lar ligge, hadde jeg vært Lotto-millionær så skulle jeg ha takket ja, bare for å se reaksjonen deres, sier han.