(Illustrasjonsfoto) (Foto: Terje Bendiksby/Scanpix, © jk )
(Illustrasjonsfoto) (Foto: Terje Bendiksby/Scanpix, © jk )

Tusenvis mister identiteten

Årlig blir flere tusen nordmenn frastjålet sin identiet og opplever at tyvene tar opp lån eller kjøper noe i deres navn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det starter gjerne med et stjålet bankkort. Før du aner ordet av det er det noen som utgir seg for å være deg, og tar opp lån eller tegner teleabonnement i ditt navn.

- Det du kan merke det på hvis du blir forsøkt svindlet er hvis du plutselig oppdager gjenpartsbrev fra en kredittvurdering eller at du får inkassosaker som du overhodet ikke kjenner til, forteller Arve Paulsen i Lindorff.

Økende problem
Problemet er økende, mener Lindorff som er et av tre byråer banker og andre bruker for å sjekke kredittverdighet. Årlig kan det dreie seg om flere tusen id-tyverier:

- 10 til 15 personer henvender seg til oss hver dag med en konkret mistanke om at de er forsøkt frastjålet eller faktisk frastjålet sin identitet, og at den er blitt misbrukt til å ta opp lån og kjøpe produkter og tjenester i deres navn, sier Paulsen.

- Sperr personnummeret ditt
Dersom du blir utsatt for et ID-tyveri holder det ikke bare å sperre bankkontoen. For å være sikker må du også sperre personnummeret ditt hos alle de tre kredittvurderingsfirmaene her i landet.

- Da oppnår du at ingen kan ta opp lån i ditt navn, avslutter Paulsen.

Har du opplevd ID-tyveri? Diskuter nederst i artikkelen.