Cruyff (Foto:  , © Dolf/ao)
Cruyff (Foto: , © Dolf/ao)
Johan Cruyff i Denis Bergkamps avskjedskamp den 22. juli, 2006.
Johan Cruyff i Denis Bergkamps avskjedskamp den 22. juli, 2006.

Derfor droppet han VM

Kidnappingsforsøk fikk ham til å bli hjemme under VM i 1978.

Fotball-VM i Argentina i 1978 ble spilt uten den nederlandske superstjernen Johan Cruyff. Nå røper Cruyff at han og kone skal ha blitt bundet og truet med rifle mot hodet av kidnappere da han spilte for FC Barcelona i 1977.

- Jeg hadde en rifle mot hodet, jeg var bundet, min kone var bundet, mens barna mine var i leiligheten i Barcelona. Det er øyeblikk man innser at det finnes viktigere ting i livet enn fotball, uttalte Cruyff til Katalonia Radio på tirsdag.

Preget av hendelsen
Den offisielle forklaringen for Cruyffs forfall til mesterskapet var en personlig boikott som følge av militærjuntaen som styrte landet. Nå viser det seg altså at det også lå andre, enda mer personlige grunner bak.

- For å spille i verdensmesterskapet må man være 200 prosent, sier den tidligere storscoreren, som ikke ville røpe hvordan kidnappingsforsøket hadde feilet.

Kom til finalen
Nederland nådde finalen i VM 1978, men måtte der se seg slått 3-1 av vertsnasjonen.

Cruyff spilte 48 landskamper for Nederland og noterte seg for 33 mål. Han ble også kåret til europas beste spiller tre ganger på starten av 70-tallet. Cruyff spilte aldri mer landskamper for Nederland, men holdt det gående på klubblagsnivå til 1984.