Jørre
Jørre

Kampanje-brøler av Amnesty

Slik vervet Amnesty sin femte ehhh... idrettsprofil.

Tidligere i dag fortalte TV 2 Sporten at fire norske idretttsprofiler står i spissen for den nye Amnesty-kampanjen Håp om OL-gull – håp om frihet.

Håndballprofilen Gro Hammerseng, fotballspiller Guro Knutsen, friidrettsutøveren Susanne Wigene og strandvolleyballutøveren Jørre Kjemperud poserer sammen med kinesiske samvittighetsfanger på plakater og bannere.

Det vil si: Det er den Amnesty trodde var Jørre Kjemperud som poserer. Mannen på bildet er nemlig Kjemperuds makker Tarjei Skarlund.

Oppdaget av TV 2 Sporten
- Amnesty har rett og slett gjort en feil i hui og hast. De har prøvd å laste ned et bilde av meg, men ved en feiltagelse har de trykket bilde av min makker Tarjei Skarlund, sier Jørre Kjemperud til TV 2 Sporten.

Det var TV 2 Sportens medarbeider Carsten Skjelbreid som oppdaget tabben da han tilfeldigvis fikk se en av kjempeplakatene. Etter å ha sett en mms-versjon av kampanjen, tok Kjemperud kontakt med Amnesty.

Kjemperud (Foto: Schrøder, Tor Erik , © LOCH )
Kjemperud (Foto: Schrøder, Tor Erik , © LOCH )

Legger seg flat
Kjemperud ser humoristisk på forvekslingen.

- Jeg vet at Amnesty jobber med saken nå. De får vel være unnskyldt, for de har mye å gjøre.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge legger ikke skjul på at han er flau.

- Dette er veldig flaut, uheldig og beklagelig, sier han til TV 2 Sporten.

Han kaller tabben «en klassisk kvalitetssikringsfeil».

- VI har ikke gjort fotoopptak selv. Men bildeteksten gjorde at det var mulig å misforstå. Vi burde ha dobbelsjekket, men gjorde det ikke, forklarer han.

Solbrilletrøbbel
I kampanjen stiller Jørre Kjemperud (Tarjei Skarlund) opp på samme plakat som Hu Jia. Tidligere i måneden ble den kinesiske journalisten dømt til tre og et halvt års fengsel etter å kritisert menneskerettighetssituasjonen i hjemlandet.

John Peder Egenæs medgir at sandvolleyball ikke er hans fremste kompetansefelt.

- Dette er profilerte utøvere, så dette handler om at vi som har jobbet med saken har vært mer opptatt av andre idretter enn sandvolleyball. I tillegg er det solbriller og capser og den slags i denne idretten, så det er ikke verdens letteste jobb.

Femte hjul på vognen
Men Amnesty er ikke verre på det enn at de nå også inviterer Tarjei Skarlund til å profilere håp-kampanjen.

- Det er jo synd at noe sånt kan skje bare på grunn av et navnebytte, men dette er jo ufarlig for meg sidan det er en sak jeg virkelig kan stå bak, sier Skarlund til TV 2 Sporten.

Det er Amnesty glade for.

- Vi har ikke presset ham. Vi var villige til å makulere alt og hindre alle i å publisere disse bildene. Hadde han uttrykt tvil, hadde ikke dette blitt brukt. Han blir femtemann i kampanja på postkort og en del andre elementer der det ikke er skrevet Jørre Kjemperud, sier John Peder Egenæs.

Gro H
Gro H