late_nordmenn_680 (Foto: SCANPIX)
late_nordmenn_680 (Foto: SCANPIX)

Slappe 23 timer i døgnet

Nordmenn er blant Europas lateste befolkning viser en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Myten om turglade og spreke nordmenn står for fall, for en nå viser en ny undersøkelse at vi ikke er så spreke som vi tror.

Den europeiske undersøkelsen, som gjelder for aldersgruppen 20-74 år, viser at nordmenn bruker mindre tid på fysisk aktivitet enn de fleste andre europeere. Det er bare Belgia som bruker mindre tid på trening enn oss.

Sprekere i Øst-Europa
14 lang har deltatt i undersøkelsen som kartlegger befolkningens fysiske aktivitet, målt i kategoriene reising til fots, turgåing, sykling, idrett og friluftsliv. Bulgaria, Latvia og Polen gjør det best i undersøkelsen med én time fysisk aktivitet om dagen, mens nordmenn er i bevegelse i gjennomsnitt 42 minutter hver dag.

Dette gjør at Norge ligger nest nederst på listen over tidsbruk på fysisk aktivitet. Sverige befinner seg midt på listen. Men i kategorien idrett og friluftsliv ligger Norge på topp.

ski_680 (Foto: Illustrasjonsfoto/SCANPIX)
ski_680 (Foto: Illustrasjonsfoto/SCANPIX)

Undersøkelsen, som ble gjennomført i perioden 1998-2002, viser også at befolkningen i Øst-Europa er mer aktive enn befolkningen i Vest-Europa.

- Skyldes tidspress
- Det var overraskende. Men vi liker nok å tro at vi er sprekere enn vi er, sier Kari Vanebo, generalsekretær i Norges Gang- og Mosjonsforbund, til Vårt Land. Vanebo tror årsaken til at nordmenn er litt slappe skyldes tidspress.

- Alt går så fort, og derfor velger man bilen i stedet for å gå en tur og få med seg naturopplevelsen samtidig, sier Vanebo.

Den europeiske undersøkelsen viser også at i land med mest fritid beveger folk seg minst.