Andreas Heldal Lund  (Foto: TV 2)
Andreas Heldal Lund (Foto: TV 2)

- Har vært etter meg i flere år

Scientolog-kritiker Andreas Heldal-Lund hevder trossamfunnet har hyret inn privatetterforskere for å holde øye med ham i flere år. - Det var bare under Nobelkonserten, svarer scientolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hollywood-stjernen Tom Cruise er en av Scientologkirkens mektigste våpen. Sammen med talkshowdronningen Oprah Winfrey ledet han Nobelkonserten i Oslo Spektrum for fire år siden. I forkant av denne konserten ble det leid inn privatetterforskere for å holde øye med selverklært fiende av trossamfunnet, Andreas Heldal-Lund.

- Prøver å grave opp dritt
I tirsdagens Tabloid gikk han i strupen på talsmann for Scientologikirken i Norge, Matthias Fosse:

- Fosse har sendt privatetterforskere etter meg i mange år for å prøve å grave opp dritt om meg. Og jeg håper han nekter for det på tv nå, for jeg vil gjerne ta ham med i rettssalen og bevise det motsatte.

- Har du gjort det? Har du drevet og etterforsket...?, spør programleder Trude Teige.

- Nei, svarer Fosse.

- Nekter du at du har sittet i samtale med norske privatetterforskere og diskutert meg og hva de har funnet ut om meg?, bryter Heldal-Lund inn.

- Jeg har sittet i samtale med folk i forbindelse med... Blant annet så hadde vi leid inn noen i forbindelse med Nobelpriskonserten for å passe på deg. Vi hadde leid inn ekstra sikkerhet på grunn av at det var blåst veldig opp i media i forbindelse med dette, forklarer Fosse.

Psykologer advarer mot test
Datter av SV-topp Olav Gunnar Ballo valgte å ta sitt eget liv 28. mars. Familie og venner satt sjokkerte igjen, og den eneste forklaringen de kunne finne, var at hun tok en personlighetstest fra Scientologikirken med nedslående resultat samme dag hun døde.

Fagsjef Anders Skuterud i Psykologiforeningen kaller testene uetiske, og advarer mot dem.

Scientologikirken ble grunnlagt av science-fiction forfatteren L. Ron Hubbard i 1951. Opprinnelig var bevegelsen et alternativ til psykoterapi, men siden religiøse organisasjoner i USA ikke betaler skatt, valgte grunnleggeren å omdefinere organisasjonen til en religiøs bevegelse i 1953, ifølge Wikipedia.