Hagemøbler (Foto: ifi.no)
Hagemøbler (Foto: ifi.no)

Fram med hagemøblene!

Se interiørekspertens tips om hvordan vi kan «freshe» opp våre gamle hagemøbler.

Det er vår i lufta og endelig er det blitt tid for å kose seg ute i hagen. Men etter harde vintermåneder trenger kanskje både du og hagemøblene dine noen nye friske farger...

Bjørg Owren fra Informasjonskontoret for farge og interiør var på plass hos oss på onsdag for å gi oss noen tips om hvordan vi kan gi hagemøblene våre nytt liv!

hagemøbler (Foto: ifi.no)
hagemøbler (Foto: ifi.no)
hagemøbler (Foto: ifi.no)
hagemøbler (Foto: ifi.no)

Lev livet ute

Utendørssesongen nærmer seg med stormskritt. Heldigvis - føler mange av oss. Når sola tiner opp jord og kalde vinterhjerter, og krokusen titter frem, er det på tide å finne fram hagemøblene eller kjøpe nye. Kanskje trenger de noen friske farger - eller hva med å male i noen av sesongens lyse pasteller?

Nye hagemøbler er ofte ubehandlet, malt hvite, eller beiset, men det kan være både lekkert og oppfriskende med noen nye farger. Både klare farger og sesongens pasteller gjør seg godt i hagen.
Tenk etter hva du trives med på terrasse, balkong eller hage.

Olje eller akryl

Man kan bruke både olje eller vannbasert maling på utemøbler, men vi anbefaler oljebasert maling. Dette fordi at oljebasert maling gir en hardere overflate enn akrylbasert maling som blir litt myk og klam. I verste fall kan den akrylbaserte malingen smitte over på klærne, sier Trond Rise, teknisk sjef hos Nordsjö.

Han understreker at den akrylbaserte malingen stadig blir bedre, og han tror at allerede neste år kan det finnes akrylbaserte malingsprodukter som passer bedre til utemøbler.

Utstyr

For å få et vellykket resultat er det viktig å gjøre det riktig og ha godt utstyr. Dette trenger du til maling av nye hagemøbler:

- forvask for maling eller kraftvask, skurepad, tørkeklut, bøtte og hansker
- fint slipepapir eller slipekloss, for eksempel nr.120 eller finere.
- dekkplast, papirunderlag eller flismatte
- impregneringsolje
- tregrunning
- white-spirit eller våtservietter for fjerning av olje og plastmaling
- oljemaling
- malepensler i passe størrelser for impregnering, grunning og oljemaling.

Trinn for trinn

Det første man må vurdere er utgangspunktet. Er møbelet ubehandlet, beiset eller malt? Prosessen er nesten den samme, men på ubehandlede møbler må hele møbelet impregneres, ikke bare endeved og skjøter.
- Vask utemøbelet med en forvask eller husvask som passer på tre. Ikke bruk Zalo. Vask er viktig, selv om bordet eller stolen er ny. La det tørke godt.
- Er utemøbelet nytt og ubehandlet, må hele stolen impregneres. Hvis den er beiset eller malt, holder det med å impregnere endeved og skjøter. La det tørke til neste dag før du fortsetter.
- Mal med tregrunning. La det tørke godt.
- For optimal pen overflate, kan du slipe lett etter grunning, og eventuelt mellom malingsstrøkene. Slip ned med fint sandpapir. Sandpapir 120 eller finere er ok.
- Maler du en benk eller stol med mange kroker, bør du bruke rund eller oval pensel i krokene. Avpass penselstørrelsene etter møblene du maler.

hagemøbler (Foto: ifi.no)
hagemøbler (Foto: ifi.no)

- Til slutt males møbelet med to strøk maling. Det bør gå ett døgn mellom strøkene. For å få et best mulig resultat kan du slipe lett med fint slipepapir eller slipekloss etter første strøk.

Så kan vårsola og sommeren komme og du kan slappe av og sanke gode minner.