politivakt1 680x383 (Foto: TV 2)
politivakt1 680x383 (Foto: TV 2)

Drapsetterforskere
brukes som vakter

Spesialetterforskere med ekspertise innen drap og sedelighetssaker samt personer med spisskompetanse fra Kripos og Beredskapstroppen må finne seg i å sitte vakt i Tinghuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere av Norges ledende etterforskere må sitte vakt i Tingretten mens etterforskning av drapssaker blir utsatt, melder Politiforum .
På det meste har 56 politifolk blitt beordret til vakttjeneste i Oslo tinghus.

– Kripos skal ha spisskompetanse på etterforskning og ikke på fremstillinger. Når vi må bruke dedikerte etterforskere til å møte i retten, stiller jeg meg spørsmål om dette er optimal utnyttelse av ressursene, sier politiinspektør Vigleik Antun til Politiforum.

Mangel på arrestforvarere
Hovedproblemet er at det er ikke er nok arrestforvarere i Oslo til å fylle disse oppgavene. Dermed blir løsningen å bruke politifolk som igjen koster langt mer enn budsjettert.

Godt politiarbeid
Ole Jacob Smerud er ansvarlig for dem som må møte til fremstillinger i Tinghuset. Han innrømmer at det er mye frustrasjon blant dem som må legge ned sitt daglige arbeid til fordel for vakttjeneste.

Ole-Jacob-Smerud-2-680x383 (Foto: Thomas Berg)
Ole-Jacob-Smerud-2-680x383 (Foto: Thomas Berg)

– Dette er selvsagt et resultat av godt politiarbeid. Men problemet er at det medfører ekstra ressurser som igjen går ut over andre jobber. Politiets jobb er ikke gjort før vi har en rettskraftig dom, sier Smerud.

Etterforsket dødsbrann
Åse Vassend er en spesialist som til daglig jobber ved voldsavsnittet i Oslo. Hun etterforsker blant annet drap, forsøk på drap, grov barnemishandling og feilbehandling på sykehus. Ingen tar hennes arbeidsoppgaver mens hun sitter vakt i Tinghuset.

– Jeg har saker som blir liggende og som jeg ikke får gjort noe med fordi jeg må sitte vakt her. Jeg kan ikke forvente at andre gjør jobben mens jeg er borte. Selv har jeg måtte utsette etterforskningen av en dødsbrann med to døde fordi jeg ble beordret til vakttjeneste i Tinghuset.

Sliker ressursene
Ifølge kilder Politiforum har pratet med er det stor frustrasjon blant ansatte i politiet over måten ressursene til Oslo-politiet blir benyttet på.

Flere personer ved ordensavdelingene i Oslo har sagt opp stillingene sine fordi vakter i Tinghuset og ambassadevakter spiser opp nærmere 50 prosent av arbeidstiden.

– Vi begynner ikke i politiet for å være vakt. Da kunne vi like gjerne vært arrestforvarer, sier en kilde i politiet som ønsker å være anonym.

Tar grep
Nå foreslår ledelsen i Oslo politidistrikt å innføre adgangskontroll ved tinghusene i Oslo. Det vil bety færre politifolk på vakt i rettssalene.

– Fordelene ved å ha permanent adgangskontroll for besøkende, er at det skaper trygghet, sier visepolitimester i Oslo politidistrikt Roger Andresen

Artikkelen i sin helhet kan du lese onsdag i Politiforum

9. mars fortalte TV 2 Nyhetene om en voldtektssak som ble nedprioritert fordi sedelighetsetterforskere ble beordret til å være vakt i Oslo tinghus. To kvinner som tror de kan peke ut en gjerningsmann fikk beskjed om å vente fordi etterforskeren var på vaktoppdrag. SE VIDEO HER: