Whiskydropperen på Fanaråken
Whiskydropperen på Fanaråken

Whisky in the air

Dersom du skal til Fannaråken i Jotunheimen i sommer må du se opp for flygende whisky fra himmelen. For whiskydropperen er løs igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Whisky-dropperen med over 100 flydropp bak seg, er aktiv som aldri før. Selv om værstasjonen på fjelltoppen Fannaråken i Jotunheimen er lagt ned for lenge siden, holder den pensjonerte flygeren Oddvar Rygg på whisky-tradisjonen sin. Han er høyst sannsynlig Norges eneste whiskydropper.

Med småflyet sitt dropper han alt fra juletre til Whisky på Norges høyestliggende turisthytte, 2068 meter over havet. Og ja - han gjør det bare for moro skyld. Til stor glede for de ansatte på den isolerte fjellknausen.

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu
Da han fløy over Sognefjellet på 1970-tallet oppdaget han den nedsnødde værstasjonen hvor værobservatører overvintret flere uker i strekk. Han bestemte seg for å droppe ferske aviser til de ensomme observatørene. Etter hvert kom ideen om å droppe whisky i plastflasker, innpakket i spesialsydde oransje lett synlige poser, med etikett. Det er nemlig langt til Vinmonopolet fra denne fjellknausen.

- Til krampa tar meg
Frem til 1978 var værstasjonen på Fannaråken bemannet hele året. I dag finner vi Norges høyestliggende turisthytte her. Betjeningen setter like stor pris på whisky fra himmelen som værobservatørene gjorde. Dermed gir ikke Oddvar seg med det første. Han liker å spre glede i fjellheimen.

Whiskydropperen
Whiskydropperen

- Det blir vel til krampa tar meg. Jeg har ingen planer om å gi meg, sier whiskydropperen.

I 2005 fikk TV 2 være med på et av Oddvars mange flystunt. I videoen over kan du se innslaget da whiskyflaska skulle droppes.

Høyest beliggende turisthytte
Fannaråkhytta holder åpent fra 27. juni til 31. august. Hytta er betjent i sommersesongen fra slutten av juni til begynnelse av september, og er stengt om vinteren.

Fannaråkhytta er Norges høyest beliggende turisthytte, 2068 moh. Hit kommer du hvis du går fra Skogadalsbøen, Sognefjellhytta, Krossbu eller Turtagrø. Få topper kan konkurrere med Fannaråkens utsikt. Herfra ser du blant annet Hurrunganes tinderekker, Smørstabbreen og Jostedalsbreen.

Soloppgang med Jotunheim-topper i et 360 graders skue er en utsikt du aldri vil glemme - ifølge Den norske turistforening.