kjøttkaker (Foto: TV 2)
kjøttkaker (Foto: TV 2)

Norsk tradisjonsmat

Kjøttkaker med stuet kål

Se del 2 av Wenches kjøttkaker her:

229725

Kjøttkaker

Ca 500 g kjøttdeig

1 ½ ts salt

grovmalt pepper

½ ts muskat

¼ ts ingefær (kan sløyfes)

1 ss finhakket løk

1 egg (kan sløyfes)

2 ss potetmel

ca 1 ½ dl melk eller vann

Bland sammen kjøttdeig og salt og arbeid til deigen blir seig. Tilsett ønsket krydder, finhakket løk, egg og potetmel. Arbeid godt sammen. Spe med melk eller vann. Rør godt mellom hver speeing. Speeingsvæske bør ha samme temperatur som deigen. Farsen skal bli glatt og smidig.

Form til jevne runde kaker med skje og fuktet hånd og stek i smør i middels varm panne. Klem kakene litt flate i stekepannen.Legg kjøttkakene over i en kasserolle med brun saus og la kjøttkakene trekke i sausen 10-15 min.

Brun saus til kjøttkaker

1 løk

2-3 ss smør

3 ss hvetemel

5 dl kjøttkraft (utkok fra stekingen) eller utblandet kjøttkraft fra flaske

salt, pepper

smakstilsetting: 1-2 ss ripsgele, 1-2 ss solbærsaft eller 2-3 skiver brunost

ev ½ -1 dl fløte

sukkerkulør for farge

Del løken i tynne båter og surr gyllen i smør. Rør inn hvetemel og spe med varm kraft under omrøring.Tilsett ev fløte. Kok opp og la sausen trekke 10-12 min. Smak til med salt, pepper og ev annen smakstilsetning. Juster fargen på sausen med sukkerkolør.

Stuet kål

Ca 750 g hodekål

Vann + salt til koking

4 dl melk

2 ½ ss hvetemel

salt

pepper

muskatnøtt

1-2 ss smør

Skjær kålen i små biter ( først i skalker så på tvers så det blir små biter). Kok den snittede kålen i lettsaltet vann i ca 15 min. Hell av vannet. Visp sammen melk og hvetemel og kok opp under omrøring. La sausen koke i 8-10 min. Smak til med salt , pepper , muskat og smør. Tilsett den kokte kålen og la alt bli gjennom varmt.

Server kjøttkakene med kokte poteter, stuet kål eller grønn ertestuing og rørte tyttebær.

Tips: ”Sprekker” farsen, dvs at du får fettutslag på sleiva eller langs kanten i arbeidsbollen, tilsett 2 ts bakepulver og arbeid godt sammen.
Farse er ferdig spedd deig (klar til bruk). Deig er kvernet kjøtt ev tilsatt litt salt og is/vann.

For flere oppskrifter fra Wenche se artoftaste.no