haitimat_680 (Foto: EDUARDO MUNOZ/SCANPIX, © EM/SL)
haitimat_680 (Foto: EDUARDO MUNOZ/SCANPIX, © EM/SL)

USA blar opp mot
global matkrise

USA svarer på verdensbankens bønn om hjelp, og gir 200 millioner dollar for å demme opp mot opptøyer og uro på grunn av økende matvarepriser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs bidrag kommer etter at lederen for Verdensbanken Robert Zoellick i går gikk ut og ba om øyeblikkelig nødhjelp for å skaffe mat til de områdene i verden som er hardest rammet av matmangel.

- Det internasjonale samfunnet må bidra med minst 500 millioner dollar for å dekke behovet for matvarehjelp, sa Zoellick.

zoellick_portrett (Foto: J. Scott Applewhite, © JSA LM**DC**)
zoellick_portrett (Foto: J. Scott Applewhite, © JSA LM**DC**)

Seks drept
Den store økningen av matvareprisene har ført til uro og opptøyer en rekke steder i verden. På Haiti måtte i helga statsministeren gå av, etter at seks personer, blant annet en FN-ansatt, har blitt drept de siste ukene som følge av urolighetene. Det har også vært omfattende protester også i Egypt, Filippinene og Bangladesh. Verdensbanken mener at de økende matvarprisene kan føre 100 millioner mennesker ut i fattigdom.

Verdensbankens leder mener at krisen verden nå er inne i vil sette kampen mot global fattigdom syv år tilbake.

Prisen doblet
I løpet av de to siste månedene har prisen på ris - som store deler av den fattige verden baserer sitt kosthold på - økt med 75 prosent. Prisen på hvete har mer enn doblet seg, og flere steder i verden bruker nå fattige over halve lønna til mat.

- Dette handler ikke bare om mat eller sosial uro. Dette handler om et alvorlig hinder på veien for å gi dagens barn og unge en mulighet til intellektuell vekst, sa Zoellick.