Sentrum Terrasse (Foto: Erik Monrad Hansen/TV 2)
Sentrum Terrasse (Foto: Erik Monrad Hansen/TV 2)

Beskylder megler for lureri

Borettslaget hevder de ble lovet fellesgjeld med rente på utrolige 3 % og ingen husleieøkning på 5 år. Et halvt år etter steg husleien med 80 % prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Borettslaget Sentrum Panorama i Moss hadde en høy fellesgjeld. Men beboerne mener de fikk løfter om en rente på utrolige 3 prosent og ingen husleieøkning på 5 år.

- Jeg spurte megleren og han sa at det ikke kom til å bli noen økning på fem år, og det ble da grunnlaget for å kjøpe leiligheten, sier Pål Erik Simensen til TV 2.

meglerjuks2 (Foto: Erik Monrad-Hansen/TV 2)
meglerjuks2 (Foto: Erik Monrad-Hansen/TV 2)
80 prosent økning
Sammen med de andre i borettslaget ble han derfor svært overrasket da det etter bare et halvt år kom varsel om 80 prosents økning i husleien.

- Akkurat da begynte jeg å skjelve litt. Vi fikk revidert det litt så husleien ble satt ned lite grann men... sier Simensen.

Påls borettslag mener eiendomsmegler ga dem løgnaktig informasjon om husleien og brøt sin opplysningsplikt.

- Da vi var på allmøte, hele borettslaget, og eiendomsmegler på direkte spørsmål sier at husleien ikke vil øke så ta man jo ta det på ordet, sier Simensen til TV 2.

- Misforståelser
Notar som var eiendomsmegler ønsker ikke å stille til intervju, men sier i en e-post til TV 2 at de ønsker et møte med beboerne for å oppklare det de mener er misforståelser.

TV 2 har i flere reportasjer fokusert på private borettslag med høy fellesgjeld der beboerne nå har fått store problemer.

I Påls borettslag vil de nå ta saken inn for retten.

Hva mener du? Hvor stort ansvar har kjøper for å sette seg inn i de faktiske kostnadene ved kjøp av leilighet? Diskuter nederst i artikkelen.

Snakker ikke om reelle kostnader
Forbrukerrådet sparer ikke på kruttet i sin beskrivelse av enkelte eiendomsmekleres salgsmetoder for å oppnå høy profitt ved å sminke til vesentlig informasjon om boligenes egentlige kostnad:

- Jeg tror først og fremst at boligkjøperne stoler på den informasjonen de får fra mekleren og andre som markedsfører boligen. Dessverre har vi sett at en del har underkommunisert det reelle kostnadsbildet veldig, sier Torgeir Øines i Forbrukerrådet.

Ny lov
1. Januar i år kom en ny lov som gjør meklerne pliktige til å legge alle kortene på bordet før et salg. Selv om selvkritikken sitter et stykke inne hos Norges Eiendomsmeglerforbund, vedgår forbundets leder en viss sløvhet hos enkelte meklere i oppgangstidene som har vært:

- Den endringen vi ser i markedet nå gjør at dette kommer til overflaten. Informasjonen har ikke vært god nok, til dels fordi den ikke har vært så aktuell når man kan selge borettslagsleiligheten sin igjen i et oppadgående marked, sier Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Nå vil Forbundet følge nøye med på hvordan medlemmene ter seg.

- Alt som kan bidra i denne rekken av å innhente, kontrollere og viderebringe fakta - det må bli bedre. Og det er sikkert ikke siste gang det er behov for å forbedre informasjonen, det er et løpende arbeid, avslutter Tveter.