mugabe (Foto: EPA/SCANPIX, © KL SS)
mugabe (Foto: EPA/SCANPIX, © KL SS)

Bannlyser politiske aksjoner

Politiet i Zimbabwe velger å stanse alle politiske kampanjer av frykt for å miste kontrollen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Zimbabwe har nå bannlyst alle politiske aksjoner, melder den offisielle radiostasjonen i Zimbabwe. Årsaken skal være at de ikke har ressurser nok til å ha god nok kontroll over de ulike Dermed strammer president Mugabe grepet om landets innbyggere etter valgkaoset.

13 dager etter valget har Zimbabwe fremdeles ikke en offisielt valgt president. Opposisjonen beskylder Mugabe for å gjennomføre et statskupp ved å utsette den andre valgrunden. De mener den sittende presidenten bruker makt for å skremme befolkningen fra et nytt valg.

Møtte Sør-Afrikas president
Opposisjonen står fast ved at deres kandidat, Morgan Tsvangirai, vant den første valgrunden i landet som preges av kaos etter flere år med vanstyre. Partiet Movement for Democratic Change rapporterte at de fikk 50,3% av stemmene etter valget, nok til å unngå en ny valgrunde. Senere har MDC også hevdet at resultatet er enda bedre.

Tidligere denne uken møtte Tsvangirai den Sør-Afrikanske presidenten Thabo Mbeki for å be han om å bruke sin innflytelse til å få Mugabe til å gå av som president.

Både Tsvangirai og Mugabe skal delta på et møte for afrikanske statsledere som holdes i Lusaka i Zambia denne helgen.

Land i kaos
Mugabe har vært president i Zimbabwe siden landet ble selvstendig fra Storbritannia i 1980. Landet ble lenge sett på som et foregangsland i Afrika, med et velfungerende helsesystem og god økonomi.

Men Mugabes blodige jordreform i 2000 har kastet landet ut i en krise med massiv inflasjon og sultkatastrofe.

Les hele historien her: Fra foregangsland til kollaps