Venstreleder Lars Sponheim. (Foto: TV 2)
Venstreleder Lars Sponheim. (Foto: TV 2)

- Regjeringen er feig

- Regjeringen er feige i OL-spørmålet. Venstre-leder Lars Sponheim gikk hardt ut mot regjeringens Kina-politikk i sin åpningstale på landsmøtet i dag fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Talen hadde ikke vart lenge før Venstre-leder Lars Sponheim langet ut mot regjeringens holdning til Kina. Venstre holder denne helgen landsmøte på Sundvolden i Buskerud.

- Det er feil, Jens
- Det er jo underlig hvordan denne regjeringa forholder seg til et kommunistregime, når vi nå har muligheten til å reagere på Kinas brudd på menneskerettighetene, så velger vi heller å gi fra oss det kortet rett før det skal skje, sa Sponheim.

Venstre-lederen mener det er pysete av Jens Stoltenberg og regjeringen å ikke si sterkere ifra om Kinas brudd på menneskerettighetene.

- Her burde du ha grepet muligheten Jens. Det er feil å ikke reagere. Det burde du gjort av hensyn til våre medborgere i Kina, uttalte Sponheim fra talerstolen på landsmøtet.

Før Sponheim gikk på talerstolen hadde han tid til et kort intervju med TV 2.

- Blir du statsminister
- Jeg vil blant annet forklare hvorfor vi av politiske grunner ikke kan sitte i regjering med Fremskrittspartiet, sa Sponheim.

- Blir du den borgerlige sidens statsministerkandidat?

Men det fikk ikke Sponheim svart på før han måtte løpe opp til talerstolen.

I går sa Sponheim i et intervju med TV 2 at et regjeringssamarbeid med FrP er utenkelig for Venstre. Om Siv Jensen blir minister i en ny regjering etter valget, kommer ikke Sponheim til å regjere sammen med henne.

Overrasket over Haga
Fredag formiddag avslørte leder i Senterpartiet , Åslaug Haga, at hun ikke tar gjenvalg verken som partileder eller stortingsrepresentant. Det overrasket Sponheim.

- Ja, jeg ble overrasket over at Haga trekker seg. Det var jo hun som gjorde det rødgrønne regjeringssamarbeidet mulig, sier Sponheim.

Les også: - Utenkelig å samarbeide med Frp

Mest sannsynlig gjenvalgt
Mest sannsynllig blir Sponheim enstemmig gjenvalgt som partileder av landsmøtet.

De siste årene har interne stridigheter bidratt til uro i partiet. Kvasse ord mellom Sponheim og tidligere nestleder Olaf Thommessen skapte mye, men ikke nødvendigvis god pressedekning for partiet.

Borgerlig regjering
Venstre som er et borgerlig og liberalt parti har to ganger sittet i regjering de siste årene. Målet nå er å komme i en borgerlig regjering etter Stortingsvalget neste år. Men da altså uten Frp på laget.

To saker er viktige for Venstre: Miljø og utdanning.