Mai-kringle og kanelsnurrer

Saftig gjærbakst

Stor porsjon, kan halveres.

Deigen:

Smelt smøret og ha i melk og varm til fingervarmt, ca 37 oC.
Rør gjæren ut i litt av melkeblandingen og ha alt over i en bakebolle (tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet).
Tilsett sammenpisket egg, sukker, kardemomme og mesteparten av melet.
Elt sammen, tilsett mel til en smidig deig, elt ca 5 min i kjøkken maskin.
Dekk bakebollen med plast og sett til heving på et lunt sted i 30- 40 minutter.

Velg ett av fyllene, eller fyll halve kringlen med hvert sitt fyll.

Mandelfyll lages ved å male mandler, tilsette sukker og eggehvite og arbeide sammen til mandelmasse.
Eller bruk mandelmasse fra pose som tilsettes kun vann.

Elt den hevede deigen lett sammen , del i to , en del til kringle og 1 del til kanelsnurrer.

Begynn med kanelsnurrer.
Rør sammen fyllet.
Kjevle deigen ut til at avlangt stykke.
Smør over fyll og rull sammen.
Del i skiver og sett på bakepapirkledt stekebrett.
Etterhev 30-40 min under klede.

Stek i varm stekeovn 225 oC i 10-12 min.

Kringle:

Kjevle ut deigen til et avlang stykke.
Fordel ønsket fyll langsetter midten av deigen.
Rull sammen og form til kringlefasong på et stekebrett.
Legg ”skjøten” ned.
Dekk til og la kringlen etterheve 40- 45 min , mens kanelsnurrene stekes.

Pensle med sammenpisket egg og dryss med mandelflak og perlesukker.

Stek på nederste rille i varm stekeovn 190 oC i 20 -30 min. Avkjøl på rist.

Tips:

Kringle kan lages som en flettekrans.
Bruk da et fyll som er fast i konsistens.

Kjevle ut til et rektangel, smør på fast mandelfyll, smør-sukker-kanel eller nugatti.
Del opp i 3-4 remser på langs , men la sitte sammen i den ene enden.
Flett sammen remsene.