opera, operasal (Foto: Kyrre Lien/SCANPIX)
opera, operasal (Foto: Kyrre Lien/SCANPIX)

- Finkulturell sløsing

Hvorfor bruker vi fire milliarder på en opera som bare to prosent av befolkningen bruker?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag åpner operaen i Bjørvika med en gallaforestilling for spesielt inviterte, og norgeshistoriens største fyrverkeri for resten av hovedstadens befolkning.

Marmorpalasset - med en prislapp på nærmere fire milliarder kroner – er regelrett sløsing på noe som attpåtil er en italiensk kunstform, ifølge Fremskrittspartiet. I tillegg mener partiets stortingsrepresentant Øyvind Korsberg at operaen i Bjørvika er en slags forsøplet kopi av operaen i Sydney.

Frp foreslo operaskip
- Jeg tror vi en gang fremmet forslag om et operaskip. Det ville vært bedre, for da kunne hele Norge tatt del i opplevelsen. Og eventuelt kunne skipet flagge ut dersom det ikke hadde fungert, sier Korsberg - halvt på spøk.

Fremskrittspartiet mener det er håpløst at fem prosent av befolkningen skal styre nasjonens kulturliv, og i tillegg råde over pengesekken som de 95 resterende prosentene av folket bidrar til.

Kulturminister Trond Giske parerer slik:

- Svaret må ikke være å la være å bygge en opera, svaret er å bygge en opera og samtidig få flere enn to prosent til å bruke den. Å la være å bygge, er jo å si at 98 prosent av befolkningen er ukvalifisert og uegnet til å kunne lære seg å sette pris på opera. Dét er en veldig nedvurdering av folk flest, sier Giske til Dagbladet.

Kultur er et dannelsesprosjekt
Videre mener Giske at enkelte kunstformer krever litt trening og noen erfaringer før man får fullt utbytte av dem.

- For meg er kulturpolitikk også noe så konservativt som et dannelsesprosjekt, sier Giske.

Til Tabloid torsdag kommer kirke- og kulturminister Trond Giske (Ap) og stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp).

I tillegg skal vi diskutere hva stortingetsforliket om forholdet mellom stat og kirke betyr for fremtidens kirke.

I denne debatten deltar kirke- og kulturminister Trond Giske (Ap), Dagfinn Høybråten, leder i Kristelig Folkeparti, nestelder Liv Signe Navarsete i Senterpartiet, leder i Senterungdommen, Christina Ramsøy og Espen Ottosen, informasjonsleder i Misjonssambandet.

Se Tabloid på TV 2 klokken 18.55.