opprurjens 680x383 (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)
opprurjens 680x383 (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX)

- Bondevik har gjort det samme

Statsminister Jens Stoltenberg peker på at Bondevik også ansatte taleskrivere og avviser kritikken fra Høyre om regjeringens ansettelser.

I et brev til Høyre-leder Erna Solberg avviser statsminister Jens Stoltenberg kritikken mot ansettelsen av en tidligere Sp-rådgiver som taleskriver i kommunaldepartementet. Stoltenberg peker på at flere statsråder i Bondevik II-regjeringen gjorde nøyaktig det samme som de borgerlige partiene kritiserer de rød-grønne for.

- Under regjeringen Bondevik II ble det etablert egne stillinger som taleskrivere i blant annet Miljøverndepartementet, Utenriksdepartementet (utvikling), Forsvarsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet, skriver Stoltenberg.

Les brevet fra Stoltenberg her!

Tirsdag sendte Høyres stortingsgruppe et brev til statsministeren med spørsmål knyttet til ansettelsen av taleskriveren. Høyre ønsket å vite om Stoltenberg anser ansettelsen for å være i tråd med regler og praksis når det gjelder skillet mellom politisk ledelse og embetsverket.

Statsministeren ble også spurt om regjeringen har foretatt lignende ansettelser og hvordan han begrunner eventuelle endringer i antallet stillinger.

Uenig i kritikken
Statsråd Åslaug Haga (Sp) har måtte tåle mye kritikk etter at det kom frem at hun ansatte en Sp-rådgiver fra Stortinget som taleskriver i embetsverket i sitt gamle departementet.

Les brever fra Haga her!

- Jeg synes det er uheldig at statsråden bryter loven for å engasjere konsulenter, sier Høyres Per-Kristian Foss til tv2nyhetene.no.

- Det er en ren partipolitisk utnevnelse, sier Fremskrittspartiformann Siv Jensen.

Stoltenberg er uenig i kritikken som har kommet.

- I dag som tidligere er det et klart skille mellom politiske stillinger og embetsverket i departementene og ved Statsministerens kontor, mener Stoltenberg.

- Stillingen som seniorrådgiver med taleskriving som arbeidsområde i Kommunal- og regionaldepartementet er ikke en politisk utnevnt stilling, skriver Stoltenberg

- Har ikke påvirket
Ifølge departementsråd Eivind Dale i Kommunaldepartementet ble innstillingen blant søkerne til jobben som taleskriver laget av ham på vanlig måte.

- Statsråden har ikke hatt noen påvirkning, men ble orientert om prosessen, sier Dale til tv2nyhetene.no.