matpakke sunt og godt
matpakke sunt og godt

Småspising

Du har sikkert hørt at det er lurt å spise ofte og lite fremfor få og store måltider. Og det er sant!

Det er nemlig slik at for hver gang du spiser, forbrenner du litt ”ekstra” fordi kroppen bruker energi på å fordøye maten. Derfor er det altså lurt å spise mange måltider i løpet av en dag. Spiser du for sjelden er dessuten risikoen større for at du overspiser når du først spiser. Mange spiser for lite tidlig på dagen, og kommer hjem skrubbsultne på ettermiddagen.

Les mer: «Tips om mat og trening»

Da er det lett å spise for mye, og kanskje ikke alltid like sunt. Derfor er det lurt å spise flere måltider i løpet av dagen, aller helst bør det ikke gå mer enn 3-4 timer mellom hver gang du spiser.

Skikkelig mat
Selv om det er lurt å spise ofte kommer det selvfølgelig an på hva du spiser. En ting er å få i seg regelmessige måltider med skikkelig mat. En helt annen ting er å putte i seg alt man kommer over. Det er nemlig lett å få i seg litt for mye kalorier hvis du ikke tenker over hva du spiser. Denne typen småspising er selvfølgelig ikke særlig gunstig.

Les mer: «Arvelig vekt»

Det er faktisk ikke særlig vanskelig å få i seg både 3 og 4 kjeks uten at man egentlig tenker over at man har spist. Men visste du at 4 kjeks inneholder like mye kalorier som to skiver brød med pålegg, et glass melk og en frukt. Hadde du spist dette istedenfor kjeks, ville du ikke bare fått i deg sunnere mat, men du ville også følt deg mettere.

Kosemat
Noen ganger er man sugen på noe søtt, men ønsker ikke få i seg for mye kalorier. Da finnes det mange gode alternativer til kjeks og godteri. Prøv for eksempel en kopp med Obtions kakao, en fruktsalat med litt nøtter og vaniljekesam, en smoothies, yoghurt, grønnsaker med dip, eller rett og slett grovt brød med pålegg! Sunt og godt!

Les mer: «Tapasmeny til Gjøvik-ekspressen»

Se «Sunt og godt» på TV 2 torsdager kl 20.00!