tanzagruve_680 (Foto: Kenneth Cuomo/TV 2)
tanzagruve_680 (Foto: Kenneth Cuomo/TV 2)

Plyndrer gull

De multinasjonale gruve-selskapene, hvor det norske pensjonsfondet er med-eier, henter ut gull for milliarder av dollar fra Tanzania. Men selskapene legger minimalt igjen i form av skatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge har kjøpt aksjer for over fem milliarder kroner i forskjellige gruveselskap. Problemet er at selskapene angivelig går med så store underskudd i Tanzania at de ikke kan betale selskapsskatt. I ministeriet for mineraler kommer det rett og slett lite penger inn fra gruvene.

- Vel, de tjener penger. Men i følge regnskapene deres tjener de ikke nok penger til å gå med overskudd. Derfor betaler de ikke selskapsskatt, fortller viseminister for mineraler, Hamishi O. M. Komba til TV 2.

- Tror dere på dem?

- Vel, det er utfordrende, medgir Komba.

- Blir rundlurt
I mer beskjedne lokaler sitter kritikerne som har regnet på det og hevder Tanzania blir rundlurt.

- Disse selskapene tjener milliarder av dollar på mineralrikdommen i Tanzania. Og beløpet de gir tilbake til landet i form av skatter og avgifter er minimalt, sier Tundu Lissu. Han er advokat og jobber for å avsløre gullgruveselskapene.

90% ut av landet
Mindre enn 10 prosent av eksportverdien av gullet fra gruvene blir igjen i Tanzania i form av skatter og avgifter.

Norge eier aksjer for milliarder i flere forskjellige gruve selskapene. Selskapene vil ikke gi noe intervju om skatt.

Nå begynner regjeringen i Tanzania å bli utålmodige.

- Vi trenger å styrke vår kontroll av selskapene og se over avtalene med selskapene slik at vi kan få en rettferdig fortjeneste, sier viseminister Komba.