Gerhard Heiberg (Foto: SCANPIX)
Gerhard Heiberg (Foto: SCANPIX)

Heiberg refses for dobbeltrolle

Gerhard Heiberg har eierinteresser i et selskap som leverer grafikktjenester til Beijing-OL. - Problematisk, mener ekspert på idrettsetikk.

- Det er problemetisk for et IOC-medlem å ha økonomiske interesser i et selskap som tjener på et OL. Da havner man i en dobbelposisjon, sier Gunnar Breivik, professor i samfunnsvitenskap ved Norges idrettshøgskole, til TV 2 Sporten.

OL-kontrakter
Gerhard Heiberg er styremedlem i Den Internasjonale Olympiske Komité (IOC). Han er også styremedlem og aksjonær i det børsnoterte selskapet Vizrt.

Det norske selskapet, som TV 2 har eierinteresser i, har i løpet av få år blitt verdensledende innen TV-grafikk. Gjennom en avtale med selskapet Swiss Timing skal Vizrt levere TV-grafikk under sommer-OL i Beijing.

- Bryter IOCs retningslinjer
Breivik mener Gerhard Heibergs dobbeltrolle ikke er i tråd med IOCs egne retningslinjer.

Dette avviser Heiberg:

- De (Vizrt) leverer til Swiss timing, som igjen har en avtale med et aksjeselskap innen IOC. Jeg har ikke noe med de to tingene å gjøre i det hele tatt, så jeg ser ingen forbindelse der.

- Ut i fra regelverket, og avhengig av hvor stor denne saken er, og hva den etiske komiteen sier, kan han riskere å måtte selge seg ut, mener Gunnar Breivik.

- Det er uaktuelt. Dette har jeg da tenkt igjennom på forhånd. Dette er helt i orden, og jeg ser ingen problemer med dette, sier IOC-styremedlemmet.