Medlemmer i mormonersekten i Texas.  (Foto: AP/SCANPIX)
Medlemmer i mormonersekten i Texas. (Foto: AP/SCANPIX)

De ekstreme sektene

Sekten i Eldorado i Texas hvor barn og kvinner ble hentet ut av politiet etter mistanke om overgrep, er slett ikke alene om å være spesiell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sekten man har hørt om den siste uken i nyhetene styres av Warren Jeffs. Den fundamentale mormonersekten er utbrytere av "Jesu Kristi Kirke Av Siste Dagers Hellige" og tvinger jenter under 16 år til å gifte seg med eldre menn. Sekten er polygamisk, noe som vil si at mennene kan være gift med flere koner.

Det var i 1930-årene at 10 000 medlemmer fra mormonerkirken "Jesu Kristi Kirke Av Siste Dagers Hellige" brøt ut og startet en egen sekt. Jeffs ble pågrepet i 2006, for voldtekt og misbruk av mindreårige. Sekten kaller seg Yearns of Zion.

Sektmedlemmer i Texas blir hentet ut av politiet.  (Foto: AP/SCANPIX)
Sektmedlemmer i Texas blir hentet ut av politiet. (Foto: AP/SCANPIX)

Utbrytere
Sekten er utbrytere fra mormonerkirken. Kvinnene er kledd i gammeldagse kjoler og alle har håret flettet på en særegen måte.

De siste dagene har hundrevis av medlemmer i gruppen blitt hentet ut av myndighetene i Texas fra fortet de holder til i. Hele 534 kvinner og barn er hentet ut fra det store komplekset. En dommer beordret at alle barn skulle hentes ut fordi at de enten var blitt misbrukt eller sto i fare for å bli det. De 133 kvinnene valgte å følge med sine barn da de ble hentet.

Et ukjent antall menn oppholder seg fortsatt på ranchen som består av bolighus, skole, legekontor, butikker og et stort hvitt tempel.

LES OGSÅ: Aksjonerte mot religiøs sektog Stormet polygamist-ranch

Rundt om i verden finnes det et stort antall forskjellige sekter. Her kan du lese om noen av de som har blitt kjente.

Hule-sekten
I Russland har en dommedagssekt siden høsten 2007 stengt seg selv inne i en hule i Penza-regionen cirka midt mellom Nizjnij Novgorod og Volgograd i det vestlige Russland.
De frykter at dommedag er nær og derfor har de søkt tilflukt i hulen. De mener at kirken har sviktet sien oppgaver og at de må gjøre det de kan for å bli frelst.

Medlemmene har truet med å sprenge seg selv i lufta hvis politiet prøver å få dem ut. I mars klarte forhandlere å få ut flere kvinner fra hulen som da var begynt å rase sammen. Fortsatt befinner det seg i underkant av 30 medlemmer av sekten inne i hulen. Blant dem flere barn. Sektens leder er tidligere pågrepet av russisk politi.

LES OGSÅ: Vil megle for å få ut hule-sekt

Hule dommedags sekt Russland Nikolskoje (Foto: REUTERS/SCANPIX)
Hule dommedags sekt Russland Nikolskoje (Foto: REUTERS/SCANPIX)

LES OGSÅ: Sekt-medlemmer kom ut

David Koresh
I 1993 omkom minst 75 personer da David Koresh beleiret seg med sektmedlemmene i Waco Texas våren 1993. Sekten som ble kalt Branch Davidianerne brøt ut fra de amerikanske Didianske Syvendedagsadventistene i 1955. Koresh som ledet sekten fram til det tragiske utfallet i 1993 het opprinnelig Vernon Howell, men endret navn til David Koresh i 1990. Navnet var basert på de bibelske kongene David og Cyrus.

Den 28. februar 1993 gikk det amerikanske byrået for alkohol, tobakk og skytevåpen til aksjon mot sektens tilholdssted etter mistanke om at Koresh hadde ulovlige våpen der. Aksjonen skulle være hemmelig, men Koresh var blitt tipset. Det kom til skyting og en beleiring på flere måneder var i gang.

19. april gikk FBI til aksjon mot bygningen og sendte tåregass inn. Bygningen tok fyr, og noen klarte å rømme ut hvor de ble anholdt. 75 personer hvor av 27 var barn, ble funnet døde etter brannen. Inkludert David Koresh selv.

Heaven's Gate
Sekten ble kjent for verden i 1997 da nesten hele gruppen begikk kollektivt selvmord. De fleste av de avdøde 41 medlemmene hadde vært langtidsmedlemmer siden sekten ble grunnlagt på midten av 1970-tallet.

Sektens særeegne leder var Marshall Applewhite. Han mente at han selv var en inkarnasjon av Jesus, mens de øvrige medlemmene i sekten hadde fått sine sjeler innplantert av utenomjordiske vesener i "den virkelige himmelen".

Målet for medlemmene var å forlate kroppens fysiske skall for så å forenes i en stor UFO som tok de opp til himmelen sammen. Da kometen "Hale Bop" kunne sees fra jorden, var det et tegn for medlemmene at tiden var inne.