kanana benedicto (Foto: Evans Rubara)
kanana benedicto (Foto: Evans Rubara)

Norskbygd gruve er giftfelle

Bonden Kanana fikk store hudskader etter å ha arbeidet i nærheten av en norskbygd gruve. Representantene fra gruveselskapet skal ha frarådet landsbybeboerne å drikke vannet i nærområdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oljefondet er deleier i gullgruven som ligger i distriktet Geita i Tanzania, og i likhet med den omstridte gruven i Bulyanhulu har det norske entrepenørselskapet Noremco deltatt i byggingen av gruven i Geita.

Nå viser det seg at naboene til gullgruven i Geita opplever store helseplager, melder nyhetstjenesten Norwatch .

Giftig mat
Foreløpige funn avslører at matplantene til bonden Kanana og resten av landsbybefolkningen inneholder opptil 9000 ganger mer enn de tillatte verdiene av tungmetaller.

En representant fra Kirkens Nødhjelp besøkte landsbyen som ligger i distriktet Geita i Tanzania i februar i år.

KRITISK: Nobelprisvinner Wangari Maathai har vært blant de fremste
  kritikerne av gullgruven i distriktet Geita. (Foto: ERIC FEFERBERG)
KRITISK: Nobelprisvinner Wangari Maathai har vært blant de fremste kritikerne av gullgruven i distriktet Geita. (Foto: ERIC FEFERBERG)
Skadet
Bonden Kanana Benedicto fortalte da til Evans Rubara fra Kirkens Nødhjelp at han fikk hudskadene i ansiktet etter å ha arbeidet i en elv i nærheten av landsbyen.

Ifølge Rubara skal representanter for gruveselskapet ha frårådet landsbybeboerne til å drikke vannet de samlet inn.

Kritisert av Nobelprisvinner
Gruven i Geita har vært omstridt i flere år. Tusenvis av bønder er tvangsflyttet fra eiendommene, og mlijøvernere har uttrykt bekymring for at giftavfallet vil skade livet i Victoria-sjøen, som ligger to mil unna. Den tidligere fredsprisvinneren Wangari Maathai har vært blant de fremste kritikerne.

Ifølge en masteroppgave ved Universitetet i Dar Es Salaam inneholder matplantene i landsbyen Nyakabale i nærheten av Geita-anlegget opptil 9000 ganger mer enn internasjonalt fastsatte grenseverdier av tungmetaller. Og jordprøver viser et nivå som er 6000 ganger høyere høyere maksgrensen.

- Ingen kommentar
På forespørsel fra Norwatch ønsket ikke daværende administrerende direktør, Mikael Loof, å kommentere forholdene. Han sa at Noremco som kontraktør ikke har noe med slike spørsmål å gjøre.

I et skriftlig svar til tv2nyhetene.no opplyser kommunikasjonssjef Kai Krüger Henriksen i Veidekke at de oppfatter Noremcos rolle i utbyggingen som svært begrenset, de har bidratt i oppdrag med rammer på opptil 25 millioner kroner.

Brev til statsministeren
Kirkens Nødhjelp har i dag skrevet brev til statsminister Stoltenberg med informasjon om gruvedriften i Tanzania. Det kan du laste ned her i pdf format.

Kristin Halvorsen og Finansdepartementet har sendt ut en pressemelding i forbindelse med TV 2's reportasjeserie fra Tanzania.