Akevitt marinert kveite

Idag har vi hatt besøk av to kokkeelever fra ungdomsbedriften Mat og Servering på Rå vgs.

Ørjan Thomassen og Mikael Veding viser oss hvordan de lager røkt marinert kveite i skiver med rødløk-kompott, pepperrotkrem, urteolje og frityrstekte poteter .

Kveite

Legg kveiten i marinade og la den trekke.

Rødløkskompott

Surr finhakket rødløk i smør. Tilsett litt rødvin og kok inn. Smak til med sukker og salt.

Kompotten skal være "søtlig".

Sennepsvinaigrette

Grov diijonsennep og sitronsaft røres sammen. Spe med tynn stråle. Rør inn ristede, lett stekte sesamfrø og smak til med lønnesirup, salt og pepper.

Urteolje

Kjør sammen en blanding av friske urter og olivenolje til en glatt, grønn olje. Sil gjennom et kaffefilter. Smak til med sitron, salt og pepper.

Friterte løkringer

Skjær løkringer i tynne skiver. Dypp i sammenpisket egg og så i grov sammalt hvete. Friter i olje.

Oljen skal være så varm at den bruser rundt skaftet på en trepinne.

Potetchips

Skjær poteter i tynne skiver (ikke legg dem i vann). Varm olje i en stekepanne med høye kanter (se løkringer) Legg i tørre potetskiver og friter raskt. Legg over på et kjøkkenpapir for å trekke ut overflødig fett. Dryss på salt.

Pepperrotkrem

Stivpisk creme fraiche, tilsett finrevet pepperrot. Smak til med sitron, sukker, salt og pepper.