per kristian foss åslaug haga
per kristian foss åslaug haga

Haga innrømmer fire feil

Statsråd Åslaug Haga innrømmer flere brudd på anbudsreglene i ansettelsen av partikollega Eli Arnstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tirsdagens debatt i Tabloid innrømmet en hardt presset statsråd at det ble begått flere feil i forhold til anbudsprotokollen.

- Det er gjort formelle feil, uttalte Haga i debatten med Høyres Per-Kristian Foss. Hun sa at hun ikke var klar over at andre enn partikollega Eli Arnstad ikke ble vurdert.

Foss var på sin side side ikke fornøyd med svarene Haga ga under debatten. Han skjønte ikke at det er mulig for en såpass erfaren politiker som Åslaug Haga å begå slike feil.

Omstridte ansettelser
Statsråd Åslaug Haga ansatte en Senterparti-rådgiver som taleskriver for seg i en byråkratstilling i Kommunaldepartementet.

Dette er den andre ansettelsen Haga blir kritisert for i løpet av kort tid.

Stillingen Hagas Senterparti-rådgiver fikk, tilhører det politisk nøytrale embedsverket som blir sittende - uansett hvilket politisk parti som har regjeringsmakt.

Høyres nestleder Per-Kristian Foss kaller ansettelsen et overtramp og sier til VG at «dette er en uhørt politisk praksis».

– Et overtramp
–- Tenk om det nå skulle bli regjeringsskifte, og så skulle jeg sitte der med en taleskriver fra Sp? Det setter ham i en umulig situasjon, om statsråden i en enda mer umulig situasjon. Dette er et overtramp i forhold til skikk og bruk i Norge, sier han.

I forrige uke ble det kjent at Olje- og energidepartementet inngikk en avtale med tidligere Sp-politiker Eli Arnstad, kort tid etter at hun gikk av som Enova-sjef på grunn av mobbeanklager.

For oppdraget får Arnstad en årslønn på inntil 450.000 kroner i tillegg til etterlønnen hun i en overgangsperiode mottar fra det statlige selskapet Enova.

– Husker ikke
Haga husker ikke om det var hun som selv tok initiativ til kontrakten.

– Det var ikke initiativ i den forstand at vi greier å identifisere i departementet hvem som kom på dette først, sier Haga til Dagbladet.